„Próbálok huncutkodni” – ígérte a bíró, aki nem sokkal később lemondott tisztségéről.


A múlt héten lemondott a Debreceni Törvényszék egyik bírája, miután kiderült, hogy egy bizalmas beszélgetésben előre elmondta, milyen ítéletre számíthatnak a szereplők – derül ki a 24.hu birtokába jutott hangfelvételről.

A Debreceni Törvényszék sajtószóvivője, Dobó Dénes a portál kérdésére azt írta, hogy „a költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban szereplő ügyvédek a bíró kizárására tettek indítványt, amelynek elbírálása okafogyottá vált figyelemmel arra, hogy a bíró 2023. október 13-án bírói tisztségéről indoklás nélkül lemondott.”

Nem sokkal később a bíró nevét eltávolították az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bírói nyilvántartásából. Korábban ő vezette a törvényszék korrupcióellenes munkacsoportját.

A háromtagú bírói tanács egy olyan nagyszabású büntetőügyet tárgyalt, melyben bűnszervezetben elkövetett cselekményekkel vádolták meg több vagyonvédelmi cég tulajdonosát és vezetőjét. A vádlottak közé kerültek a cégek alkalmazottai, a szolgálatvezető és a könyvelők is.

Az összesen 12 perces beszélgetés során a a bíró és a a büntetőügy egyik szereplőjének ügyvédje beszélgetett:

– mondta a bíró a felvételen.

A bizalmas beszélgetésben elhangzik, hogy a bíró „huncutkodni” tervez az üggyel kapcsolatban:

[...] Ne vegyétek tudomásul, mindenképp fellebbezzétek meg enyhítésre, hátha a tábla még lejjebb viszi a belső arányosság miatt, jó? Erre figyeljetek oda mindenképp! Ha nem fizettek egy fillért sem (a fizetésre utalás az adóhatóság felé fennálló tartozásra vonatkozik – a szerk.), mert tudom, hogy D.-éknek kell, akkor is én tartom a 3 év 6 hónapot, csak akkor szólj vissza, mert akkor úgy fogom bemérni a többieknek is, jó? Meg még most jön a könyvelő, ha ő beismer, akkor lehet, lejjebb veszek 1–2 hónapot”

– idézi a lap.

A 24.hu forrása szerint a felvétel után a bíró rövid szünetet rendelt el, majd azt közölte, hogy folytatják az eljárást. Ám hamarosan sürgős teendőire hivatkozva mégis megszakította azt, új időpontot tűzött ki, és október végére napolta a folytatást. Erre azonban már nem kerülhet sor, mert a törvényszék válasza alapján két nappal az eset után benyújtotta lemondását.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!