"Botrány ma éjjel a Parlamentben! Lezsák Sándor levezető elnök a rabszolgatörvény vitájánál vagy elvette a szót az ellenzéki képviselőktől, vagy meg sem adta azt. Ez gyalázat!" - írta Vadai Ágnes, a DK képviselője a Facebook-oldalán.


"Pedig úgy terveztük, hogy hajnalig bent maradunk az ülésteremben képviselőtársaimmal a törvényről vitázni. Ezzel kiállva a munkavállalók jogai mellett és azért is, hogy megmutassuk a kormánypártiaknak, milyen az, amikor rájuk kényszerítik a túlórát."

A Parlamentben a Blikk szerint arról tárgyaltak hajnalig, a munka törvénykönyvének tervezett változtatásaival kapcsolatban, hogy elvehessék-e a tűzoltóktól, rendőröktől és a börtönőröktől a túlórapénzt, így a túlmunkáért csak szabadnapot kaphassanak, pénzt nem, továbbá minden más területen dolgozó munkavállaló is évi 400 óra túlórára legyen kötelezhető.

Kedden a Magyar Szakszervezeti Szövetség hirdetett országos tiltakozást december 8-ra a módosítás ellen. A szervezet elnöke, Kordás László akkor azt mondta, hogy elegük lett abból, hogy a parlament azelőtt tárgyalt a 400 óra túlmunka bevezetéséről, hogy egyeztetett volna az érdekképviseletekkel.

Kósa Lajos, a javaslat egyik benyújtója viszont azt mondta, hogy nincs azzal probléma, hogy csak a parlamenti vita után egyeztetnek a szakszervezetekkel.

Mészáros Melinda, a LIGA szakszervezetek elnöke azt mondta szerdán az ATV-nek, hogy "engedett Kósa, de folytatódnak az egyeztetések a rabszolgatörvényről." Azt mondta, egyelőre csak kollektív szerződésben lehetne elérni azt a jövőben, hogy a 250 órát meghaladó túlmunka-keretet megváltoztassák, és a 400 órás keret sem fix.

Ők egy alacsonyabb mértékre tettek javaslatot, mint ahogyan a munkaidőkeret – amely jelenlegi 12 helyett 36 hónapra módosítanának, ami miatt sokan attól tartanak, hogy a munkaidőkeretben foglalkoztatottak túlóráját elég lenne háromévente elszámolni – mértékére és az elszámolási rendszerre vonatkozóan is hangzottak el javaslatok.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!