Az indiai férfiaknak bizony jól meg kell gondolniuk milyen módon szakítanak párjukkal. Egy új törvénytervezet szerint három év börtönre is ítélhetik azokat az indiai férfiakat, akik az úgynevezett instant válás gyakorlatát választják - írja az Index.

A muszlim tradíciók szerint a férfiaknak a váláshoz elég háromszor kimondaniuk a talak (válás) szót sms-ben, e-mailben vagy szóban. Az Indiai Legfelsőbb Bíróság augusztusban alkotmányellenesnek minősítette a gyakorlatot, de a helyzeten ez semmit sem változtatott, ezért új törvényjavaslatra volt szükség.

A muszlim nők házasságának védelméről szóló törvény pénzügyi támogatást nyújtana azoknak a nőknek, akiket férjük a tripla talak gyakorlatát követve hagyott el.

sita-2803390_1920

A javaslatot a regionális kormányoknak küldték tovább konzultációra. Ha elfogadják, azok a nők, akiktől válni akar a férjük, jogi támogatásban részesülnek majd, és a bűncselekmény elkövetője óvadékkal sem szabadulhat. Az indiai hírügynökségek szerint a törvényjavaslatot a téli parlamenti ciklusban tárgyalhatják, amely december közepén kezdődik.

A muszlimok India legnagyobb kisebbségének számítanak. India egyike azon kevés országoknak, ahol a tripla talak még mindig érvényben van. A Legfelsőbb Bírósághoz beadott petíciót a törvényhozás 3-2 arányban szavazta meg, iszlámellenesnek minősítve a tripla talakot.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!