Valószínűleg az Eris nevű alvariáns terjed, ami az influenzához hasonló tüneteket okoz. A szakember azt javasolja, akinek nem súlyos az állapota, zárkózzon el a családtól, barátoktól, és ne menjen dolgozni sem.


Egyre többen kapják el Magyarországon a koronavírust, de a betegséget nem egyszerű megkülönböztetni az ugyancsak terjedő influenzától. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legutóbbi mintavételei is alátámasztják azt, hogy újra terjed a Covid az országban. A 48. heti adatok alapján a koronavírus örökítőanyaga 14 helyen (Békéscsabán, Budapest mindhárom szennyvíztisztítójának ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szekszárdon és Tatabányán) emelkedik a szennyvízben, 8 településen pedig stagnál. Az összesen 22 mintából 12 helyszínen a magas, 10 helyszínen pedig az emelkedett kategóriába sorolható a Covid örökítőanyagának jelenléte.

A fokozódó koronavírus-helyzetere utal az is, hogy kedden bejelentették három budapesti oltópontot újranyitását. Így ezentúl a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet és a Dél-Budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján ismét fel lehet venni az oltást. Ezeken a helyeken többek között azt a 700-800 ezer omikron-variánsra frissített Moderna-vakcinát adják be, amiknek beszerzését múlt csütörtökön jelentette be Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy egy újabb járványhullám előtt állunk, vagy talán már benne is vagyunk. Ezt megerősítette lapunknak Boldogkői Zsolt biológus, genetikus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára is.

– A szennyvízben tapasztalható örökítőanyag-emelkedés arra utal, hogy a vírus egyre nagyobb ütemben terjed, és lehetséges, hogy járványt okoz a téli hónapokban. De nem tudunk pontos adatokat, mivel nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is lanyhult az esetszámok rögzítése. A hivatalos források szerint azonban meglehetősen alacsony a fertőzések száma, aminek az egyik oka az lehet, hogy a betegség enyhébb tüneteket okoz, sokan nem is fordulnak orvoshoz, hanem inkább otthon kihordják, vagy elmennek dolgozni, elősegítve a vírus terjedését.

– Most melyik variáns terjed itthon és mik a jellemző tünetek?

– Valószínűleg az Eris, vagyis az omikron egy alvariánsa terjed Magyarországon. Létezik még a Pirola is, ami inkább az Egyesült Államokban gyakoribb. Hazánkban a nyár vége felé azonosították az Eris variánst, de valószínűleg már hetekkel korábban is jelen volt. A tünetek mindkét vírus esetében eléggé hasonlóak az influenzáéhoz:

Az Eris esetében megfigyeltek már szemirritációt is.

– Mi a teendő manapság abban az esetben, ha valaki a fenti tüneteket észleli magán?

- Ajánlatos, hogy végezzen el egy otthoni Covid-tesztet, de hozzáteszem, hogy nem mindegyik teszt mutatja ki az új omikron-variánsokat. Ha komolyak a tünetek, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, de enyhébb tünetek esetén ez nem feltétlenül szükséges, mert csak átadnánk másoknak a betegséget.

Az új omikron variánsok fertőzőképessége jelentősen megnőtt, még a védőoltások sem hatékonyak ellenük. A vakcinák inkább súlyosabb következmények elkerülésében hatékonyak. A maszknak van némi védő szerepe, de egy autóban vagy egy szűk irodában a védőhatása már meglehetősen korlátozott. Szerencsére azonban eléggé legyengült már a vírus, ráadásul erős a társadalom immunvédettsége, kitart még, bár ez folyamatosan csökken. Nem feltétlenül érdemes oltakoznia azoknak, aki egyébként fiatalok és egészségesek, és felvettek három oltást, valamint azóta legalább egyszer már el is kapták a vírust.

- Van elég oltóanyag most az országban ahhoz, hogy egy nagyobb rohamot is képesek legyenek kezelni az oltópontokon?

– A kormány korábban az egydózisú Janssen-vakcinát hozta be, most pedig bejelentették az omikron ellen is hatásosabb, 600-800 ezer Moderna-vakcina beszerzését. Az utóbbi felvételét javaslom mindenkinek, aki most oltást szeretne felvenni.

– Mi a helyzet azokkal a Pfizer-vakcinákkal, amiknek a kifizetése kapcsán vita van a gyártó és Magyarország között?

– Állítólag abban a körben, amikor végül a kombinált Moderna-oltások beszerzése mellett döntött most a kormány, a Pfizer már be sem adta a pályázatát, aminek valószínű oka, hogy – hasonlóan Lengyelországhoz - hazánk sem fizette ki a korábban megrendelt, de át nem vett vakcinák árát. A két oltóanyag között azonban nincs lényegi különbség: ugyanazon a technológián alapulnak és hasonló a hatásosság is valószínűleg.

– Mihez kezdjenek azok, akik még az első körben, 2020 utolsó napjaiban és 2021 első felében kapták meg az oltásokat? Ezek nyújtanak még valamiféle védelmet?

– Mindenkinél a vérben található antitestek mennyisége csupán az egyik paraméter, ami számít. De ezen felül létezik sejtes immunitás és immunológiai memória is. Vagyis azoknak az esetében sokkal hamarabb fog beindulni az immunvédekezés, akiket korábban már beoltottak vagy átestek a betegségen, mint akiknek a szervezete még semmilyen formában nem találkozott a koronavírussal. Az immunvédekezésben a rendelkezésre álló idő az egyik tényező.

– A mostani körben kiknek ajánlott a vakcina felvétele?

– Ugyanazt lehet elmondani, mint korábban:

Azoknak, akik több mint egy éve kapták meg a második vagy harmadik vakcinát, és nem kapták el a vírust, érdemes elgondolkozni a beadáson.

- Külföldön már aggódnak amiatt is, hogy a szintén Kínából induló, elsősorban gyerekeket fertőző tüdőgyulladás a Coviddal keveredve komoly gondot okozhat. Van realitása annak, hogy egy ilyen kombináció tényleg megjelenjen és elérjen Magyarországra is?

– A koronavírus-járvány alatt Kínában teljes elzárás volt, emiatt a felnőttek és a gyerekek sem érintkeztek semmilyen vírussal. Amint korlátozásokat feloldották, azonnal erősebb légúti betegséget okozó járványok törtek ki. Szokás szerint, a kínaiak egy ideig titkolóztak, de aztán a WHO-val konzultációt követően kiderült, hogy ebben az esetben az influenza, náthavírusok, az RSV és csak kis részben a Covid okozza e tüneteket, vagyis nincs szó új kórokozóról, sem gyökeresen új koronavírus variánsról. Éppen ezért tudtommal ezen a kínai helyzeten már nem is aggódnak különösebben a világ egészségügyi hatóságai.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!