Ha a törökök a héten tényleg megszavazzák a svéd NATO-csatlakozást, akkor a kormány ígérete ellenére Magyarország lesz az utolsó, ami hozzájárul a katonai egyesülés bővítéséhez.


Még a héten szavazhat a török parlament Svédország NATO-csatlakozásáról, tudta meg a Bloomberg egy magas rangú török kormányzati tisztviselőtől.

A svédek NATO-csatlakozását már csak két ország, Törökország és Magyarország nem ratifikálta. Márpedig a katonai egyesülés további bővítését valamennyi tagország parlamentjének jóvá kell hagynia. Amennyiben a törökök a héten tényleg rábólintanak a svédek csatlakozására, úgy Magyarország lesz az egyetlen akadálya a bővítésnek, holott a kormány képviselői többször is kijelentették, hogy nem mi leszünk az utolsók, akik jóváhagyják a svéd csatlakozást.

A Bloomberg hírének megjelenése után az MSZP azonnal rendkívüli parlamenti ülsét kezdeményezett az ügyben. A kérdést már több ízben próbálták napirendre tűzni ellenzéki pártok, de eddig a fideszes többség mindig leszavazta a kísérleteket.

Ugyan Svédország 1994 óta részt vesz a NATO békepartnerségi programjában, de a csatlakozásról csak 2022-ben döntöttek, amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát. A törökök a svéd NATO-csatlakozást lassítva próbáltak F-16-os vadászrepülőkhöz jutni, valamint azt kérték a skandináv országtól, hogy lépjenek fel a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a Gülen-mozgalom tagjai ellen.

Arról továbbra sem tudni semmit, hogy Magyarország pontosan miért akadályozza még mindig Svédország NATO-tagságát.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!