Beigazolódtak azok a prognózisok, amelyek szerint a koronavírus a vállalatfelvásárlások és adásvételek terén is változásokat hoz. A céginformációs szolgáltató gyűjtése alapján 2019-ről 2020-ra azoknak a hazai társaságoknak a száma, ahol a tulajdonosi szerkezetben valamilyen változás történt (ideértve az öröklést, ajándékozást és a felvásárlást is) 51.646-ről 36.301-re csökkent.


Ezzel szemben csupán 12.230-ról 11.447-re mérséklődött azon vállalatok köre, ahol a tulajdonosok teljesen lecserélődtek. (Az adatok azokra a cégekre vonatkoznak, amelyeknél a tulajdonosok egyértelműen beazonosíthatóak. Külföldi tulajdonossal rendelkező társaságok nem szerepelnek a gyűjtésben.) Az elemzés szerint 2019-ben és 2020-ban is a legtöbb tulajdonosváltás a kereskedelmi profilú társaságok körében történt.

"A vállalatok adásvételekor is kiemelt figyelmet kell fordítani az adatvédelemre. A társaságok megvásárlása kapcsán elvégzett jogi átvilágításnak két adatvédelmi aspektusa van. Egyrészt a folyamat során átadott személyes adatok kezelésének meg kell felelnie a GDPR és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény előírásainak. Másrészt a potenciális vásárlónak át kell tekintenie, hogy a felvásárlás tárgyát képező cég gyakorlatai mennyiben felelnek meg az adatvédelmi szabályoknak, hiszen a későbbiekben ő vállalja magára az adatvédelmi jogsértések kockázatát" - hívta fel a figyelmet az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.

"Ha ez a vizsgálat elmarad, vagy a felek nem megfelelően kezelik az átvilágítás során átadott személyes adatokat, annak nagyon komoly adatvédelmi bírság lehet a vége" - tette hozzá Markóczy Réka.

Így járt néhány éve a Marriott szállodalánc is, amely 2018-ban felvásárolta a Starwood Hotels Inc.-t. Az azonban csak később bukott ki, hogy a megvett céget 2014-ben kibertámadás érte, amit nem tártak fel a tranzakciót megelőző jogi átvilágítás során. Az ügy hosszú ideig húzódott, amelynek egyes szakaszaiban hatalmas, 100 millió fontos (mintegy 43 milliárd forint) bírság kiszabását kérték a Marriottra.

Negatív meglepetések helyett

A vevőnek az adatvédelmi kockázatok felmérése érdekében meg kell vizsgálnia a felvásárolandó társaság adatkezelési folyamatait és az ehhez kapcsolódó dokumentumokat - mind a munkavállalók, mind harmadik személyek (többek között az ügyfelek, a beszállítók vagy a partnerek kapcsolattartói) adatainak kezelésével kapcsolatban.

A kiszemelt cég folyamataiban rejlő adatvédelmi kockázatok felismerése és megfelelő kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy a tranzakció lezárását követően ne érjék meglepetések az új tulajdonost. Ha a felülvizsgálat során kiderül, hogy a megvásárolt vállalkozás adatvédelmi gyakorlatai nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak és emiatt hátrány éri a társaságot, az új tulajdonos a régivel szemben érvényesítheti a szavatossági igényeit, ha ezeket a felek korábban megfelelően szabályozták egymás között - mutat rá a jogász.

Az eladónak az átvilágításhoz szükséges adatszoba kialakítása kapcsán kell kiemelt figyelmet fordítania arra, hogy a vevő által megismerhető személyes adatok körét - a GDPR adattakarékossági elvét szem előtt tartva - a feltétlenül szükséges adatokra korlátozza. Ennek egyik megoldása lehet, hogy a munkaszerződésekből kitakarják azon információkat, amelyek nem feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a vevő felmérje a szerződésekben rejlő kockázatokat. Természetesen a tranzakció lezárását követően az új tulajdonos, mint a régi tulajdonos jogutódja megismerheti a társaság által kezelt személyes adatok teljes körét.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!