A pénzforgalmi törvény ugyanis 24 órában határozza meg a kártalanítás határidejét. Ennek többszöröse is eltelt, de még mindig vannak olyan pénzintézetek, ahol nagyon nagy lemaradásban vannak.


Múlt csütörtökön az Apple Pay használók közül jó páran döbbenten vették észre, hogy minden ok nélkül kisebb-nagyobb összegeket von le tőlük a rendszer. Volt aki néhány tízezer forinttal megúszta, de akadt félmilliós levonás is. Másnap már reagált is a Nemzeti Bank, felszólítva a bankokat, hogy kezdjék meg az ügyfelek kártalanítását. Idővel már a kormány is foglalkozni kezdett az üggyel, miközben a visszatérítések, néhány bankot leszámítve elég nyögvenyelősen indultak el. Holott a pénzforgalmi törvény világosan rendelkezik a bankok kötelezettségéről olyan esetben, amikor egyértelműen az ügyfél hibáján kívül kerül levonásra összeg a számlájáról. Binder Istvánt, a Magyar Nemzeti Bank felügyeletiszóvivőjét kérdeztük.

– Miért tart ennyi ideig? Az Apple azonnal elismerte, hogy tévedések voltak, és a levonások sem történnek meg rögtön a bankoknál, hanem először zárolásra kerülnek. Azaz a bankok ezt az összeget rögtön visszaadhatták volna. Mi okozza az időhúzást?

– Ezt inkább a bankoktól kellene megkérdezni, ez a rövid válaszom. A hosszabb válasz az, hogy nem biztos, hogy a bank mindent látott, vagy látta azt, hogy jogosulatlanok voltak ezek a levonások. Lehet, hogy először csak annyit látott a bank, hogy az Apple levont összegeket. Miközben azonban ezek a jogosulatlan levonások történtek, szerte az országban olyan Apple tranzakciók is voltak, amelyek a normál üzletmenet keretén belül zajlottak. A problémát igazából az jelentette és jelenti még most is részben, hogy

Az MNB határozott fellépésére azért került sor, mert több bank ezt valószínűleg elmulasztotta. Hogy pontosan hány bank és hány ügyfél esetében történt ez, és miért nem, azt a Magyar Nemzeti Bank egy vizsgálat során fogja most kideríteni, mert nemcsak az ügyfelek türelme, de a Nemzeti Banké is megfogyatkozott.

Amikor szerdán este 6 órakor elindult ez a történet, csütörtökön már nyilvános kommunikációban jeleztük a pénzforgalmi törvény előírásait. Szombaton viszont még mindig csak azt lehetett hallani, hogy az Apple-lel egyeztetnek, és majd az Apple-höz kell fordulni. Ekkor már végképp elfogyott a türelmünk, mert mindenféle információt mondtak a bankok.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!