Femke Halsema, a holland Zöld Párt egykori elnöke személyében tavaly első ízben lett Amszterdamnak női főpolgármestere. A helyi Het Parool című lapnak nyilatkozva hangsúlyozta: itt az idő megfékezni a városba irányuló lánykereskedelmet.

Az amszterdami prostituáltak többsége külföldi. Az utóbbi két évtizedben sok lett közülük a kelet-európai, köztük a magyar is.

Meg akarják szüntetni azt az utóbbi időkben elterjedt szokást is, hogy a 330 ablak mögött kliensre várakozó lányokat turistalátványosságnak tekintik és fényképezkednek velük a Singel és a De Wallen kerület szűk utcáiban és csatornamenti sétányain.

Ennek felszámolásával szerinte csökkenteni lehetne egyéb alvilági tevékenységeket is, mint például a pénzmosást, és nem utolsó sorban élhetőbbé tennék a környezetet az ott élők számára.

Az amszterdami városi tanács a jövő héten kezdi meg a konzultációkat az ügyben.

Van olyan opció is, hogy továbbra is engedélyezik a szexmunkát, csak éppen az ablakokat zárják be, vagy pedig kiviszik a városközpontból a vigalmi negyedet.

A főpolgármester-asszony elismeri, hogy a prostitúció kérdésében nagyon szélsőségesek a vélemények, ráadásul a városban „történelmi hagyomány” is. Femke Halsema ugyanakkor azt is leszögezte, hogy

nem akarja megtagadni a nőknek azt a jogát, hogy a szexiparban dolgozzanak.

A Guardian emlékeztet arra, hogy tavaly megvizsgálták annak a 10 éves tervnek a hatását, amelynek célja a vörös lámpás negyed megtisztítása volt. Ennek keretében 100 bordélyablakot zártak be, és a tulajdonosokat a szokottnak gyakrabban vetették alá ellenőrzéseknek. A vizsgálatból kiderült, hogy ennek ellenére nem csökkent az Amszterdamba irányuló lánykereskedelem.