Váradi Piroska a Népszavának azt mondja, ő soha nem adott hálapénzt, soha nem élt szívességi korrupcióval az egészségügyben. Nincs közvetlen tapasztalata a paraszolvenciáról, de az elmúlt két hónap a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) új, ötvenfős csapatánál a felkészülés jegyében telt. A márciusi indulás előtt tanulják a rendszert, az egészségügy szabályait, átdolgozzák módszereiket, amelyeket eddig más területeken alkalmaztak, vizsgálják az egészségügy korrupció-kitettségét, kockázatot elemeznek.

Kapcsolódó

Kiderült, mennyi hálapénzt fizetnek Magyarországon a szülésért

Évi 7 milliárd forintnyi hálapénz landol az állami szülészetben.

Az ezredes azt mondta, noha a sajtó csak az orvosokra fókuszált, ők foglalkoznak mindenkivel, aki szolgálati jogviszonyban dolgozik az egészségszégügyben. A háziorvosokkal, alapellátó fogorvosokkal nem, ők vállalkozóként "jelenleg nem tartoznak a védett körbe".

A hálapénz ellenőrzésére speciálisan kiképezték munkatársait. Őket tárgyalótisztnek, a megbízhatósági vizsgálatot integritástesztnek nevezik. Váradi Piroska ezt külön kiemeli, mondván, szó sincs csapdáról,

szigorú ügyészi felügyelet mellett fognak kollégái olyan szituációk létrehozására törekedni, "melyekben a boríték is szerepet játszhat".

A vizsgálatok pontos szituációiról, a speciális nyomozási technikákról az ezredes nem beszélhet. Azt elárulja, hogy a

betegek nem tartoznak a vizsgálati körbe, de ha hálapénzt adnak, elkövetik a vesztegetés bűncselekményét, ugyanúgy büntetendők.

Beteg ellen azonban csak akkor indul eljárás, ha feljelentés érkezik a nyomozó hatósághoz, de az NVSZ nem nyomoz, hanem felderít, az orvosokat pedig nem terheli feljelentési kötelezettség.

Kapcsolódó

Március 1-jén lépnek hatályba a hálapénzzel kapcsolatos új szabályok

A hatóságok addig az érintettek felvilágosítására és tájékoztatására, valamint a megelőzésre fordítják energiáikat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!