Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint a NATO „nem az Amazon házhoz szállító szolgálat”, valamint Ukrajna helyesen tenné, ha „hálát tanúsítana”. Wallace ősszel visszavonulni készül.


A brit védelmi miniszter szerint "kissé félreértelmezték", amit a múlt heti NATO-csúcson Ukrajna fegyverszállítási igényeiről mondott.

Rishi Sunak brit miniszterelnök még ugyanaznap, a vilniusi NATO-csúcs záró sajtóértekezletén - alig burkoltan visszautasítva saját védelmi miniszterének szavait - kijelentette: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számos alkalommal kifejezte háláját mindazért, amit a nyugati szövetségesek Ukrajnáért tesznek.

Ben Wallace a Twitteren vasárnap közzétett ukrán nyelvű bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy az Ukrajnának nyújtott segítségről szóló, "komoly érdeklődést keltő" kijelentéseit "valamelyest félreértelmezték".

- áll Wallace Twitter-bejegyzésében.

A brit védelmi miniszter szerencsének nevezte, hogy a brit állampolgárok és az összes brit parlamenti párt támogatja az Ukrajnának nyújtott segítséget, de hangsúlyozta: meg kell szólítani azokat is, "akik még meggyőzésre szorulnak".

Felidézte a legutóbbi közvélemény-kutatási adatokat, amelyek szerint a britek több mint 70 százaléka helyesli Ukrajna támogatását. Wallace hangsúlyozta, hogy Európában ez a legmagasabb támogatási arányok közé tartozik.

Az Amazonról tett kijelentéseit úgy magyarázta: arra akarta felhívni a figyelmet, hogy Nagy-Britannia és Ukrajna kapcsolatai "nem üzleti tranzakciókra", hanem partnerségre alapulnak.

Wallace a The Sunday Times című vasárnapi brit lapnak nyilatkozva felfedte azt is, hogy a következő kormányátalakítás után távozni kíván miniszteri tisztségéből, és a jövőre esedékes brit parlamenti választásokon sem indul.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!