Az újabb magyar vétó miatt akadt ki Lettország európai parlamenti képviselője, aki szerint jelenleg nincs mód arra, hogy Magyarországot kizárják az EU-ból.


Magyarország valójában a Kreml érdekeit szem előtt tartva cselekszik, és megpróbálja megosztani a Nyugat egységét és azt, hogy segítsen Ukrajnának, idézte Ivar Ijabst a Baltijas Balss hírportál. Orbán Viktor magyar miniszterelnök cinikus módon egyszerre vezet egy uniós országot és zsarol másokat egy olyan fontos kérdésben, mint az Ukrajna támogatása. A politikus szerint ami most történik, jól mutatja Orbán hozzáállását az EU-hoz.

A lett európai parlamenti képviselő szerint európai parlamenti képviselő szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök cinikus módon egyszerre vezet egy uniós országot és zsarol másokat egy olyan fontos kérdésben, mint az Ukrajna támogatása. Ijabs úgy véli, hogy ami most történik, jól mutatja Orbán hozzáállását az EU-hoz.

Magyarország blokkolja az Ukrajnának szállított fegyverek költségeinek fedezésére szánt 500 millió eurós uniós támogatás odaítélését. Magyarország azt is tervezi, hogy blokkolja az Oroszország elleni újabb szankciócsomagot. Orbán azt akarja elérni, hogy az OTP ne kerüljön fel a tiltott bankok listájára, ahogyan azt Ukrajna követeli.

Ijabs rámutatott, hogy az uniós törvények nem írják elő a katonai tevékenységek finanszírozását közvetlenül az uniós költségvetésből, így az Európai Békekeret mind az Ukrajnát segítő államokat, mind magát Ukrajnát támogatja. Mivel az eszköz nem része az EU többéves költségvetésének, felhasználásához az összes uniós tagállam hozzájárulása szükséges.

A lett politikus Orbánt putyinistának és opportunistának nevezte, „aki saját érdekei miatt kész akadályokat gördíteni az európai egység útjába” egy ilyen fontos kérdésben. Ijabs kiemelte: Brüsszelnek kevés a lehetősége arra, hogy befolyásolja a demokráciát és a jogállamiságot a tagállamokban. Jelenleg nincs mód arra, hogy Magyarországot kizárják az EU-ból, de Európa fokozatosan lépéseket tesz annak érdekében, hogy befolyást szerezzen a demokratikus rendszer védelme érdekében valamennyi országban.

A befolyás egyik formája az a mechanizmus, amely az uniós pénzek elosztását a jogállamiság tiszteletben tartásához köti. Az Európai Parlament most már sokkal jobban odafigyel arra, hogy az államok hogyan költik el az európai pénzeket, van-e független igazságszolgáltatási rendszerük, és hogy az európai pénzeket nem „baráti” üzletemberekhez és bankokhoz irányítják-e, mint Orbán esetében.

„Magyarország szereti önelégülten bírálni Brüsszelt, de Magyarország jól tudja, hogy gazdasága és jövője közvetlenül az EU-tól függ” - mondta Ijabs, aki szerint Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz elnök szorosan együtt dolgoznak. A magyar miniszterelnök retorikája szerint ő az egyetlen, aki a hagyományos európai keresztény értékeket képviseli, a Nyugat és az EU pedig rohad. Orbán állítása, miszerint ő szinte az egyetlen, aki „visszavezeti Európát a keresztény gyökereihez”, nagyon hasonlít Putyin retorikájához.

„Orbán egyértelműen Putyint másolja, arról nem is beszélve, hogy egészen gyakorlatias dolgokat tesz: a rezsimhez közel álló üzletembereket teremt, akik a különböző politikai projektek támogatásának nagy részét biztosítják. A kormány támogatja a médiát is, amely csak egy „helyes” irányvonalat képvisel. Csak Orbánnak nincs meg az álmai megvalósításához szükséges szabadsága, ami Putyinnak rendelkezésére áll" - mondta a lett politikus.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!