Nemrég nyilatkozott az N1TV-nek Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa program koordinálásáért felelős kormánybiztos. Az interjúban kritikákat is megfogalmazott a kormánnyal, illetve a Fidesszel kapcsolatban.

Többek közt azt mondta, hogy a következő egy évben eldől a Fidesz és a kormány sorsa, sok múlik azon, hogy képesek-e a korrekcióra.

Szerinte a Fidesz valóságérzékelési problémájának egyik jele lehet az önkormányzati választás néhány váratlan eredménye, például a budapesti, és hogy a Fidesznek egy éve van arra, hogy megszólítsa azokat, akik eddig nem rájuk szavaztak.

Úgy véli, Török Gábor politológus azért sorolhatta a párt belső ellenzékéhez, mert "mindenki tudja", hogy az ő gondolkodásmódja "nem a mostani Fidesz főáramához tartozik".

Később Navracsics Tibor rövid videós interjút adott az Indexnek. Ennek során arról is szó volt egy újságírói kérdésre válaszolva, hogy 2010-ben nem gondolta, hogy ilyen lesz Magyarország, és most sem gondolkodik azon, hogy 10 év múlva milyen lesz a demokrácia és a jogállamiság. És mivel most nem a kormány tagja, nem is szólna abba bele, hogy "a miniszterek milyen teljesítményt nyújtanak, hogyan csinálják" és mivel senki nem kíváncsi rá, nem is mondaná el, milyen irányba vinné el az országot.

hirdetés

Arról is beszélt, hogy reméli, eljön az az időszak, amikor a különböző pártállású emberek értelmes, ha nem is mindig higgadt, de jóra vezető vitákat tudnának folytatni az ország ügyeiről.

Deutch Tamás a Facebook-oldalán reagált a nyilatkozatokra. Azt írta:

"Én nagyon karmolom a korábbi üzengetős helyett a sejtelmes, szomorú, kicsit sértett, kényszeredetten mosolygó és nagyon okos, de titokzatos új Navracsics Tibor szerepet".

Deutsch Tamás posztja egyben reakció egy néhány éve megjelent cikkre is, amelyet Navracsics és Juncker közösen írt, és amelyben többek közt arról is szó volt, hogy a közös európai identitás alapja az oktatás és a kultúra, és a 28 tagállam állam- és kormányfői is ezt a két területet jelölték meg göteborgi találkozójukon Európa jövőjének alapjául. És bár az EU-nak oktatási és kulturális kérdésekben nincsenek közvetlen hatáskörei a tagállamokra, számos olyan eszközt tud alkalmazni, amelyek megkönnyítik a művészek és a tanárok határokon átívelő együttműködését



hirdetés