Politikai hibaként értékelte a Fidesz európai néppártbeli tagságának megkérdőjelezését Antonio Tajani, a pártcsalád alelnöke, a Hajrá Olaszország (FI) politikusa, aki a magyar kormánypárt meghatározó szerepét hangsúlyozta Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökké választásában a közmédiának pénteken Rómában adott interjújában.


Tajani kijelentette: meggyőződése, hogy az Európai Néppárt (EPP) nem létezhet egy olyan jelentős ország képviselete nélkül, mint Magyarország. Természetes, hogy akadnak nézeteltérések, senki sem tévedhetetlen, de politikai hiba lenne nem tenni azért, hogy a Fidesz továbbra is a néppárti család tagja legyen, mondta az olasz politikus, akit az EPP novemberi tisztújításán alelnöknek választottak.

Üzenetet küldök a Fidesznek: nyújtson kezet, hogy kéznyújtásra találjon. Mi a Forza Italia nevében a három bölcs pozitív véleményében hiszünk, és reméljük, hogy a Fidesz az EPP-ben marad

- jelentette ki, hozzátéve: Silvio Berlusconi pártelnök szintén azt kérte Orbán Viktortól, tegyen meg mindent az Európai Néppártban maradásért.

Tajani szerint "lehet egyet nem érteni azzal, ami Magyarországon történik, bizonyos ügyekkel, gondoljunk például a CEU egyetemre, de hangsúlyozom, hogy Brüsszelben és Strassbourgban a Fidesz mindig összhangban szavazott az EPP-vel."

Az Európai Néppárt márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát. A vizsgálattal megbízott úgynevezett bölcsek értékelése a következő hetekben várható.

Kiemelt kép: Tajani és Berlusconi. Fotó: Christian Minelli/NurPhoto


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!