Az Egyesült Államok pedig M1 Abrams harckocsikkal segítheti Kijevet. Az oroszok „kirívó provokációról” beszélnek.


Döntött a német kormány, Leopard 2-es harckocsikat küldenek Ukrajnába - értesült a Spiegel. A lap úgy tudja, hogy ezzel párhuzamosan az USA Abrams tankokat küld majd az ukránoknak. Moszkva mindezt „kirívó provokációnak” tartja.

A német kormány döntése legalább egy századnyi Leopard 2 A6-os harckocsira vonatkozik a Spiegel szerint. A lap úgy tudja, hogy

Németország azt is lehetővé tette, hogy más országok, például a lengyelek is szállíthassanak ilyen tankokat Ukrajnába.

A Leoprad 2-es harckocsikat a világ egyik legjobb tankjaiként tarják számon, aminek különböző típusait nem csak a német, hanem más országok hadseregei is használják. Magyarország is ezekből vásárolt be, a típus legmodernebb változatát éppen nálunk és Katarban rendszeresítik a világon elsőként.

Azonban úgy tűnik nem csak a németek, hanem az Egyesült Államok is tankokkal támogatják az ukránok harcát. A Reutersnek két amerikai tisztviselő azt mondta:

Bár hivatalos megerősítés eddig sem Berlinből, sem Washingtonból nem érkezett, ukrán tisztviselők üdvözölték a két ország döntését. Ez azonban nem meglepő, hiszen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban többször is kérte nyugati szövetségeseit, hogy biztosítsák számukra a legmodernebb harckocsikat.

Moszkva azonban arra figyelmeztetett, hogy a modern támadófegyverek Ukrajnának történő szállítása „fokozza a háborút”, Kijev szövetségesei pedig „globális katasztrófába” vezetik a világot.

Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete „kirívó provokációnak” nevezte az USA esetleges harckocsi szállításait.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!