A fővárosi önkormányzat támogatásával kerültek a levéltár tulajdonába Gróf Teleki Pál eddig ismeretlen búcsúlevelei az Incze család irataival együtt. Incze Péter hosszú éveken keresztül az egykori miniszterelnök magántitkáraként dolgozott - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a szerdai budapesti sajtótájékoztatón, melyen bemutatták Teleki Pál eddig ismeretlen búcsúleveleit.

Ablonczy Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa kifejtette, eddig ismert volt a Horthy Miklós kormányzónak írt búcsúlevél, amely az 1950-es évek végén került elő, de Teleki feleségének írt búcsúlevelét a mai napig nem találták meg.

A most átadott két irat közül az egyik sokkal személyesebb, szikár hangvételű levél, amelyben

többek között azt írja, hogy visszavonhatatlanul megutálta az embereket, valamint kéri Inczétől, hogy mindenféle külsőség nélkül temessék el és a sírkövére ne írják rá a nevét.

A levél borítékján az Inczének sürgősen felirat olvasható - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a levelen nem szerepel dátum, ezért lehetséges, hogy nem az utolsó éjszakán keletkezett. A levélben a diákjait, a cserkészeket is megemlíti, amely ugyancsak jelzés lehet arra, hogy a levél nem a halála éjszakáján íródott.

Ha kíváncsi vagy a másik levél tartalmára is, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!