Több mint 240-en jelentkeztek a programba, volt köztük mélytengeri archeológus, pilóta, asztrofizikus és filozófus is.


Bemutatták azt a négy magyar űrhajósjelöltet, akik közül valaki a Nemzetközi Űrállomáson végezhet majd kutatómunkát. Az Index tudósítása szerint a Magyar Űrhajós Program (Hunor) keddi sajtótájékoztatóján Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos azt mondta:

Mint kiderült, a Hunor programba több mint 240 érvényes jelentkezés érkezett, ezeket az ESA, a NASA, az ISS és az Axiom Space követelményei szerint vizsgálták. A jelentkezők között volt mélytengeri archeológus, asztrofizikus, biokémikus, közgazdász, közlekedésmérnök, vadász és közforgalmi pilóta, jogász, orvos és filozófus is.

A jelölteknek tesztelték a szellemi teljesítőképességüket, a testük teherbírását, a személyiségüket és az együttműködési képességeiket is. A kiválasztott négy fő most képzési programokon vesz részt, ezek végeztével a legtökéletesebb jelölt vághat neki a feladatnak.

A négy magyar űrhajósjelölt:

  • Szakály András, 40 éves repülőgép-tervező mérnök. Budapesti tanulmányai után dolgozott a repülőgép-iparág óriásainál, valamint kis, feltörekvő cégeknél is Ausztriától Nagy-Britanniáig. Legutóbb Münchenben egy 120 fős mérnökcsapatot vezetett, elektromos meghajtású repülő prototípusát tervezték.
  • Kapu Tibor, 31 éves fejlesztőmérnök. A Műegyetemen végzett gépészmérnökként, dolgozott a gyógyszeriparban, hibrid autók akkumulátorával, majd űrhajósok sugárzásvédelmét szolgáló fejlesztéseken. Ejtőernyősként 38 ugrás van már mögötte.
  • Cserényi Gyula, 33 éves erősáramú villamosmérnök. A Robert Bosch vállalat ipartelepén felelt a magasfeszültségű elektromos hálózat üzemeltetéséért. Az elmúlt években az akadályfutás az első számú sportja.
  • Schlégl Ádám, 33 éves klinikai ortopédsebész. A Pécsi Tudományegyetemen végezte orvosi tanulmányait, majd a PhD-fokozathoz szükséges kutatómunkáját is. Az elmúlt években gyakorló szakorvosként a tumorsebészetre specializálódott, egyetemi oktató, feketeöves karatemester, állt már hatezer méter feletti csúcson a Himaláján.

    Magyari Gábor, az űrhajósok kiválasztásáért és kiképzéséért felelős vezető azt is elmondta: most egy olyan tréning jön, amely minden űrhajósnál alapeleme a kiképzésnek, megtanulnak minden olyan kompetenciát, amely ahhoz kell, hogy a Hunor program egyes elemeit elsajátítsák. Ennek a következő év februárjáig érhetnek a végére.

    Ezután utaznak Texasba, ahol az Axiom Space és a NASA telephelyein készülnek a misszióra, ahol megtanulják az őket szállító űrhajó vészhelyzeti protokolljait, valamint az ISS azon moduljaiban történő tevékenységet, ahol majd kísérleteket végeznek.


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!