Újabb támadás a MOK ellen: a BM törvényjavaslatot nyújtott be az egészségügyben működő szakmai kamarákról és az egészségügyről szóló törvényhez, ráadásul sürgős tárgyalást kérnek.


A kormány nevében törvényjavaslatot terjesztett elő a Belügyminisztérium (BM) az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló és az egészségügyről szóló törvény módosításáról, sürgős tárgyalást kérve az Országgyűléstől.

A BM a hétfői közleménye kiemelte, hogy a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog.

"A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan" - írták a közleményben.

A Magyar Orvosi Kamara egyetlen, kötelezettségét teljesíteni szándékozó orvost sem fenyegethet a kamarából való kizárással, mert ezzel ellehetetleníti az orvos munkáját, veszélyezteti megélhetését. Úgy fogalmaztak:

Azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait - áll a közleményben.

valamint a folyamatban lévő etikai eljárásoknak az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezése - tudatták.

"A Belügyminisztérium a betegek érdekeit tekinti elsődlegesnek, az új ügyeleti rendszer biztonságos működtetéséhez szükséges valamennyi feltételt biztosítja" - írták.

Pénteken a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai eljárást indított az egyik megyei háziorvosi szakmai vezető ellen azért, mert tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról kollégáinak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón erre így reagált:

„Elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan az Orvosi Kamara véleménye, ami az ügyeleti ellátást is veszélyezteti. A kamara nyíltan visszaél a hatalmával, amikor orvosokat fenyeget. (...) Ez a hatalommal való visszaélés olyan példátlan - ráadásul az előzményekre tekintettel - elvtelen és amorális formája, ami tűrhetetlen, elfogadhatatlan, és soha az elmúlt 32 évben hasonlót nem tapasztaltunk” - mondta a miniszter.

Szerinte a MOK-nak azonnal be kell fejeznie ezt a magatartást, a kamara elnökének pedig bocsánatot kell kérnie.

Ezt a Magyar Orvosi Kamara nem hagyta szó nélkül: közleményük szerint

illetve egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!