91 évesen koronavírus-fertőzés következtében elhunyt Wilson Roosevelt Jerman, a Fehér Ház egykori komornyikja, aki 55 évig dolgozott az amerikai elnökök lakájaként - adta hírül a Fox5-nak unokája, Jamila Garrett. A férfi 11 elnök kormányzása alatt volt a Fehér Ház komornyikja, egészen 83 éves koráig dolgozott. Először csak részben adta át posztját másnak, majd 2012-ben ment végleg nyugdíjba.

Jerman 1957-ben került a Fehér Házhoz takarítóként Dwight Eisenhower elnöksége alatt.

A hatvanas években aztán John F. Kennedy felesége, Jackie léptette elő komornyikká a férfit, mert elégedett volt a munkájával.

Unokája szerint a férfi nemcsak egyszerű komornyik volt, hanem jóban volt több elnökkel is, az idősebb George Bush-sal például különösen. Amikor Bush családjával a Fehér Házba költözött, eleinte nagyon nehezen aludt el. Jerman azonban ebben is igyekezett a segítségére lenni: addig ült az elnök mellett, amíg az el nem aludt.

Az ifjabb Bushék is megemlékeztek a férfiról az NBC-nek eljuttatott közleményben:

hirdetés

"Kedves ember volt. Ő volt az első ember akit megláttunk, amikor elhagytuk reggel a lakosztályunkat és az utolsó is, akit este megpillantottunk, mikor hazaértünk"

- írták.

Jerman unokája megköszönte Michelle Obamának, hogy a 2018-ban megjelenő bestsellerében, az Így lettem című önéletrajzba került egy kép a nagyapjáról, amelyen az Obama házaspár előtt áll egy liftben. Garret nagyapját egy rendkívül nagyvonalú, szeretetteljes és alázatos emberként írja le, aki számára mindig az volt az elsődleges, hogyan segíthet másokon. Gyermekeinek és unokáinak mindig azt tanította, hogy legyenek önmaguk, így ezt a hagyatékot szeretné továbbvinni ő is.



hirdetés