A volt pénzügyminiszter szerint addig érdeke Orbánnak és a rezsimnek bennmaradni az Unióban, amíg a támogatások meghaladják a kötelezettségeket.


Addig érdeke a kormányfőnek és a rezsimnek bennmaradni az Európai Unióban, amíg a támogatások meghaladják a kötelezettségeket. A végzetes lépés megakadályozásához politikai váltás kellene. Ez azonban a jelenlegi helyzetben illúzió, mint ahogy az is, hogy a magyar gazdaságot Orbánék vagy bárki képes lenne rövid távon modernizálni - mondta Békesi László a Népszavának adott intejújában.

Az uniós pénzekről úgy vélekedett:

"Az uniós támogatások sorsa, nagyságrendje és elérésük időpontja bizonytalan. Nem is a tényleges tárgyalásoktól, hanem az arról folyó kormányzati kommunikációtól függ, hogy hol optimistábban, hol pesszimistábban lehet megítélni mire számíthatunk. Vannak időszakok, amikor úgy tűnik, hogy közel van a megegyezés, vagy legalábbis a kormány a legfontosabb feltételeket hajlandó teljesíteni. Ilyenkor felreppennek a hírek, hogy már csak technikai részletekben kell megegyeznie a kormánynak és a Bizottságnak. A kormány számára az a fontos, hogy azt a látszatot keltse, hogy nincs érdemi probléma".

A volt miniszter szerint:

Békesi szerint világos, hogy:

Ezért hangoztatja lépten-nyomon Orbán, hogy számára az ország szuverenitása mindenek fölött való. Ez napnál világosabb beszéd" - teszi hozzá.

Úgy véli, hogy a miniszterelnök "minden lépése azt szolgálja, hogy elszakadjon az EU-tól és annak értékeitől, követelményeitől.

Ezért mutat agresszív Brüsszel-ellenességet, ezért zsarolja az EU-t rendszeresen és a hazai közvéleményt is tudatosan félrevezeti a direkt propagandával és az un. nemzeti konzultációval - mondja a politikus. Úgy véli, hogy ezzel:

"Már jó előre fel akarja készíteni a hazai közvéleményt végzetes lépésére és annak támogatására. De ez alapvető tévedés:

A végzetes lépés megakadályozásához politikai váltás kellene – tette hozzá a volt pénzügyminiszter. Orbán "keleti-nyitása" azt mutatja, hogy bízik a a feltörekvő dél-kelet-ázsiai hatalmakban, elsősorban Kínában, akiben a jövőt látja.

A rendszerváltás esélyeiről is kérdezték. Úgy véli:

Bizonyos fokig megértem, hogy a reálisan gondolkodó ellenzéki politikusok tisztában vannak azzal, hogy Orbánékat a jelenlegi feltételek között nem lehet leváltani. Azzal is tisztában vannak, hogy ha ez mégis bekövetkezne, a felhalmozódott problémák rövid távon megoldhatatlanok, az örökség nehezen kezelhető, ezért reális az újabb bukás veszélye. Ilyen körülmények között az ellenzéki erők elsősorban a saját pozíciók megerősítésre törekszenek, ettől azonban az ország, a lakosság helyzete nem lesz jobb. Jobb ezzel a realitással szembenézni, mert illúziókat táplálni nem bölcs dolog, az csak újabb csalódásokhoz kiábrándultsághoz vezetne" - mondta Békesi a lapnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!