A legtöbb ügyben nem egyedül Magyarország érintett, de mind a hétben csak mi egyedül. Ezek között van környezetvédelmi és hajózási ügy is.


Az Európai Bizottság (EB) csütörtökön összesen hét ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. A brüsszeli testület felszólítást küldött a magyar kormánynak, aki ha nem tesz eleget a Bizottság kéréseinek, vagy nem bizonyítja a hazai jogszabályok megfelelőségét, akkor az Európai Unió Bírósága elé kerülhetnek az ügyek – írta meg a Portfolió.

A Bizottság egyebek mellet követeli, hogy hazánk tartsa be a légszennyezés csökkentésére vonatkozó uniós jogszabályokat. Igaz, ezt nem egyedül tőlünk várják, további 11 ország kapott felszólítást.

Ezen kívül azt akarják, hogy az Orbán-kormány maradéktalanul ültesse át a nemzeti jogba a megújuló energiáról szóló irányelvet – ilyen levelet egyébként Svédország is kapott.

Ezek mellett a következők miatt indított még kötelezettségszegési eljárásokat a Bizottság:

  • Magyarország nem megfelelően hajtotta végre az egységes európai vasúti térségre vonatkozó uniós szabályokat, ezen a téren Ausztria ellen is eljárás indult;
  • a belvízi hajózásnál is rosszak a magyar szabályok, ez Magyarország mellett Hollandiát érinti;
  • a platformok közötti üzletmenetről szóló rendeletnél is gondok vannak, ezzel kapcsolatban a magyarokat és a litvánokat is felszólították.

Mint írja a lap, azt is kérik Magyarországtól – valamint Csehországtól – , hogy tegyen eleget az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározat követelményeinek.

További kérés az ártatlanság vélelméről és a tárgyaláson való jelenlét jogáról szóló uniós irányelv átültetése a nemzeti jogba, ebben Magyarország mellett Lettország is érintett.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!