Az orosz elnök az orosz parlament két háza előtt mondott beszédet. ugyanazt mondta, mint egy évvel ezelőtt, hogy „kénytelen volt erőszakot alkalmazni, mert nem hagytak neki más választást.”


A Nyugat globális szembenállássá akarja alakítani az ukrajnai helyi konfliktust – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkvában az orosz parlament két házához intézett üzenetében.

Putyin, aki a háború elindítása óta először tartott évértékelőt, azt hangoztatta, hogy a nyugati elitek nem rejtik véka alá: céljuk az, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra és véglegesen leszámoljanak vele.

„Ők azok, akik elkezdték a háborút. És mi erőt alkalmazunk, hogy befejezzük” – mondta.

Putyin a beszédét a jól ismert szöveggel kezdte: Oroszországnak „nem volt más választása, mint megtámadni Ukrajnát”.

Azt állította, hogy a Nyugat arra készül, hogy Ukrajnából fegyverekkel telipakolt katonai bázist csináljon, hogy megtámadhassa Oroszországot, Moszkvának ezért előbb kell cselekednie – írta a CNN.

„Nem hagytak nekünk más lehetőséget Oroszország és népünk védelmére” – mondta.

„Ilyen körülmények között bátor és azonnali lépéseket kell tennünk. A donbászi népköztársaságok (amelyeket csak Oroszország, Szíria és Észak-Korea ismer el) segítséget kértek Oroszországtól” – tette hozzá.

Az orosz elnök megismételte azt a mindeddig megalapozatlan állítást is, hogy Ukrajna azt szorgalmazza, hogy nukleáris fegyverekkel lássák el, és a megszállást megelőző védelmi akciónak állította be.

Bírálta a NATO katonai szövetség bővítését, amelyet többször is ürügyként használt Ukrajna lerohanására.

– mondta Putyin

„A Nyugat elitje nem titkolja ambícióit, amelyek Oroszország stratégiai legyőzésére irányulnak. Ezt úgy érik el, hogy a helyi konfliktusokból sokkal szélesebb és nagyobb konfliktusokat csinálnak. A cél az, hogy elragadják tőlünk ezeket a történelmi orosz földeket.”

A orosz elnök beszédében egy perces néma csenddel emlékezett meg az ukrajnai háborúban elesett oroszokról.

„Szeretnék köszönetet mondani az orosz népnek a bátorságáért, és hőseinknek a fegyveres erőknél, a határőröknek és az összes biztonsági szolgálatnak, különösen a donyecki és luhanszki századaiknak” – mondta Putyin beszédében.

Az oroszok alsó hangon 65-70 ezer katonát veszíthettek, és összesen 200 ezerre teszik a harctéren elesett, megsebesült vagy valamilyen formában harcképtelenné vált oroszok számát. A brit hírszerzés szerint a legtöbben a mozgósítás óta estek el, amikor gyengén képzett vagy tapasztalat nélküli ezreket vittek a frontra gyakorlatilag ágyútölteléknek.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!