Egy új törvény jogosít fel erre. A jogszabály „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára” hivatkozik.


A szerda éjjeli Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, amely módosítja a honvédségi törvény egy fontos passzusát: azt, hogy ki viselhet egyenruhát és azon milyen rendfokozat, illetve egyéb megkülönböztető jelzés szerepelhet – szúrta ki a 444.hu.

Ilyet eddig az aktív honvédek, a nyugállományúak és például a tartalékosok viselhettek a rendelkezésre állás időszakában, a rendvédelmi állomány tagja akkor, ha a Honvédség érdekében végeznek tevékenységet.

Mostantól a törvény „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt”

A törvény szövege szerint „a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) egyedi döntésében meghatározott személy is viselhet a Magyar Honvédségnél rendszeresített egyenruhát, illetve az egyenruhán elhelyezett rendfokozati vagy megkülönböztető jelzéseket”.

A szöveg arról is rendelkezik, hogy akik jogosultak lesznek az egyenruha és a rendfokozatok viselésére, azt ingyen fogják megkapni a miniszteri engedély idejére.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!