Amint megírtuk, pénteken levelet küldött az Európai Bizottság a magyar és a lengyel kormánynak. A Politico már akkor arról írt, hogy az Orbán-kormánynak szóló levélben a bizottság a közbeszerzésekkel és a magyarországi korrupcióval kapcsolatos kérdéseket tesz fel. A kormányoknak két hónapjuk van a válaszadásra, a testület pedig ezek alapján dönti el, hogy befogadja-e a magyar és a lengyel helyreállítási tervet.


A brüsszeli lap újságírói azóta megszerezték a leveleket, és mint a hvg.hu szemléjéből kiderül, Gert-Jan Koopman költségvetési főigazgató 16 kérdést intézett a magyar hatóságokhoz. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt években többször előfordult, hogy az unió csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálatott kezdett egy Magyarországot érintő ügyben, mire a magyar kormány inkább kivonta az adott projektet az uniós finanszírozás alól, és a hazai költségvetésből fizette ki.

A Politico szerint a levél kitér a Balaton-környéki fejlesztésekre, utalva azokra az aggodalmakra, melyek szerint Orbán Viktor barátai és rokonai kaptak uniós támogatásokat a térségben. Az Európai Bizottság azt kéri a magyar kormánytól, hogy közölje a balatoni projektek finanszírozására fordított uniós forrásokból származó összegeket, és nevezze meg az uniós agrártámogatások tíz legnagyobb magyarországi kedvezményezettjét is, továbbá kitértek az Országos Bírósági Hivatal elnökének túlhatalmára, és érdeklődnek a ferihegyi repülőtér visszavásárálásáról is.

Kiemelt kép: Orbán Viktor nyilatkozik az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozójára érkezésekor Brüsszelben 2021. június 24-én.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!