A Bank360 szerint a babaváró kölcsönök kiváltása és átalakítása eddig is nehézkes volt, és hamarosan sok ilyen hitel magas kamatozásúvá válik az adósok számára.


Már most is több ezer babaváró hiteles küzd fizetési problémákkal, de júliustól, az ötéves türelmi idő lejárta után, a számuk drámaian megnőhet. A Bank360.hu szerint a babaváró kölcsönök kiváltása és átalakítása eddig is nehézkes volt, és hamarosan sok ilyen hitel magas kamatozásúvá válik az adósok számára.

Az igazság pillanata hamarosan elérkezik azoknál a pároknál, akik a 2019. júliusi programindulás után azonnal felvették a kamatmentes hitelt. Akik azóta gyermeket szültek vagy örökbe fogadtak, és nem váltak el, továbbra is alacsony részletekkel törleszthetnek. A kormányzati adatok szerint a hitelt már 2019-ben felvevő házaspárok kevesebb mint negyedénél nem született még gyermek, ez pedig több mint tízezer szerződést érinthet.

Méltányosságot kérhetnek ugyan, de ezzel legfeljebb két évre húzhatják el a visszafizetést, ami még mindig komoly terhet jelenthet. Az új méltányossági feltételek részletszabályai azonban még nem ismertek, mivel az erről szóló kormányrendelet még nem jelent meg. Pedig szükség lenne rá, hiszen az MNB adatai szerint már most is vannak késedelmes babavárók. Ha pedig az állam elkezdi követelni a kamattámogatások visszafizetését, és megugranak a törlesztőrészletek, még több hitel dőlhet be.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!