Pont olyan a Rebel Moon, mint amikor valaki azzal kérkedik, hogy lemásolta a padtársa beadandóját, de megváltoztatta annyira, hogy ne vegye észre a tanárnő. Megnéztük a Netflix és Zack Snyder Star Wars-másolatát.

Nem tartom Zack Snydert kiemelkedő rendezőnek. Általában egyedi képi világa van, és jól tudja adaptálni mások ötleteit. Ő az a fajta rendező, aki számára a látvány fontosabb a mondanivalónál.

A probléma azzal van, amikor saját ötleteit, vagy vízióját próbálja megvalósítani.

A Rebel Moon teljesen Snyder gyermeke. Ő találta ki a történetet, ő az egyik forgatókönyvírója, producere, rendezte, sőt még az operatőr munkakörét is elvállalta.

Sosem értettem azokat az elvakult rajongókat, akik egy korábbi munkája miatt piedesztálra emelnek egy rendezőt vagy színészt. Folyamatosan változnak ők is, hibázhatnak karrierjük során ahogy mi, Robert De Niro, már nem csak a Taxisofőr De Nirója, sokan A Nagyfater elszabadul címszereplőjeként ismerik. Ezért nem kell senkit isteníteni.

Ezért nyerhetett közönség Oscar-díjat A halottak hadserege 2022-ben, pedig minőségileg csak egy közepes Holtak hajnala-utánzat volt.

Milyen alkotó Snyder? Közepes. Erős szakember, képi világot tényleg hatásosan komponál, a probléma az vele, hogy egészen más kitalálni, hogyan nézzen ki valami, mint megvalósítani azt. A Rebel Moon látványvilága alapvetően korrekt, de sokszor alig látunk belőle bármit is. Pont ugyanaz a baj vele, mint A halottak hadseregével: Snyder imádja a Canon 50mm f/.0.95-ös lencséjét. Ezt a típust úgy is nevezik szakmai berkekben, hogy a Canon álomlencséje, mert olyan hatást kelt,

Nem annyira irritáló itt, mint a zombifilmben volt, valószínűleg azért, mert nem alkalmazott annyiszor kézikamerát, és nem rángatta. Viszonylag jól beállított jeleneteknél nem annyira zavaró, de örülnék, ha legközelebb az operatőri munkát átengedné más szakembereknek.

A történet pedig finoman szólva: ismerős. Van egy kis bolygó, ahol űrvikingeknek kinéző földművelők dolgoznak, ám egy nap megjelenik a gonosz birodalom (akik úgy néznek ki, mint az űrnácik), lázadókat keresnek, de kifogytak az élelemből, ezért szükségük van ellátmányra. A kis falu teljes élelemkészletét meg akarják szerezni, ezért egy fiatal nő, Kora (Sofia Boutella) úgy dönt, elindul, és társakat toboroz magának, még a lázadók közül is, hogy megvédje az otthonát. Ez akár A hét szamuráj, A hét mesterlövész, vagy a Star Wars története is lehetne. Mert az is.

A teljes Mos Eisley-kocsmajelenetet megtaláljuk a cselekményben elhelyezve, és még közben egy Han Solo-jellegű karakterrel (Charlie Hunnam) is találkozunk. Persze ha megismerjük a Rebel Moon hátterét, mindez érthető lesz. Zack Snyder megkereste a Disney-t még a VII. rész előtt, hogy szívesen rendezne egy felnőtt, kemény Star Warst nekik. Ám a Disney-nek ez nem kellett, Snyder kicsit átgyúrta, több írón átment a forgatókönyv, és a Netflix megvette kilóra. Így elmondhatnánk, hogy ez a véres, felnőtt Csillagok háborúja. Ez a kijelentés teljes mértékben alaptalan. Itt a klisés történet kitalálható, a költségvetése hatalmas, és nem látunk belőle sokat. Még csak nem is sokkal véresebb.

Talán az egyetlen dolog, ami megmenti az egészet: a jó casting. A kortalan szépség, Sofia Boutella ügyes, mint Obi-Wan Kenobi, akarom mondani, mint Kora. Michiel Huisman Luke Skywalkere, azazhogy Gunnarja is szerethető, Charlie Hunnam mint Han Solo, vagyis Kai kicsit kevés játékidőt kapott, de szódával elmegy. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ezt a filmet sokkal jobb verzióban láttuk már. Mint űropera alapvetően működik a Rebel Moon, harc van benne, a csaták jól koreografáltak, még ha homályosak is. A történetben lenne egyébként potenciál, ha kifejtené a dolgokat Snyder, és nem csak bedobná az embert a világba, hogy láttál Star Warst, tudod, hogy mi történik.

Snyder nem azokra a dolgokra koncentrál, melyekre kellene, amit meg látunk, nos, az már unalmas. A kosztüm és szörnydizájn is teljesen polarizált. Egyik pillanatban a kockák nagy álmát, a Warhammer 40k ihlette páncélokat, hatalmas űrhajókat és hierarchia-rendszert látunk, máskor pedig a helyi wishes Darth Vadert játszó Ed Skreint, amint ingben és nyakkendőben harcol a nagy összecsapás alatt. Tipikusan az az eset áll fenn, amikor a rendező mindent bele akar pakolni a filmbe, de az csak akkor működne, ha háromszor hosszabb lenne a játékidő. De mivel mindent láttunk már „valahol”, így két órában is unalmas az egész, nem akarnám végigülni a hosszabb verziót.

Amit a Netflix akart, azt megkaptuk. Csillagok háborúja Zack Snyder tollából, ami legalább olyan jó, mint amit a Disney lerakott elénk az utóbbi időben (az Andoron kívül).

Nem akartam ennyire lehúzni, de sokkal jobban járna Snyder, ha nem kapna ennyire szabad kezet. Minden ilyen próbálkozásnál megégette magát – nézek rád morcosan Álomháború, vagy A halottak hadserege. A Rebel Moon megtekinthető magyar szinkronnal a Netflix kínálatában.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!