A több mint 100 éve kihaltnak hitt agyaras állatot egy farmer fogta el Dél-Ausztráliában. Máshol előfordul még, de itt 130 éve csak mendemondákban létezett. Eddig.


A dél-ausztráliai hatóságok foltos farkú erszényesnyesteket keresnek, miután egy farmon csapdába ejtettek egyet. A poén az, hogy ezt a fajt több mint 130 éve nem látták azon a területen az országban - írta a Daily Star.

Egy gazdálkodó fogta be a korábban kihaltnak hitt agyaras állatot, miután csapdát állított, hogy megtalálja a bűnöst, aki a csirkéire vadászott.

Pao Ling Csaj akkor nézte meg jobban az állatot, amikor ellenőrizte a hatóságok által felállított csapdát, miután lefényképezte a titokzatos bűnözőt, arra számítva, hogy egy kisebb ragadozót talál.

"Azt gondoltam, hogy macskát találok, de helyette ez a kis állat volt ott" - mondta Pao az ABC South East SA helyi híradónak. "Hihetetlen volt. Először fogalmam sem volt, hogy mi lehet az."

Az állat az ország más részein ugyan előfordul, de délen már több mint 130 éve nem látták.

"A fajt kihaltnak tekintették Dél-Ausztráliában, mintegy 100 éve vagy még annál is több ideje nem volt hivatalos feljegyzés róla" - mondta a Newsweeknek Ross Anderson, a Nemzeti Parkok és Vadvédelmi Szolgálat körzeti rangerje.

"Elképesztő, hogy valami, amiről azt hittük, hogy kihalt, egyszer csak felbukkan a hátsó ajtónk előtt."

A foltos farkú erszényesnyest a szárazföldön és Tasmánia déli szigetén veszélyeztetett - számolt be a Guardian. A vadon élő példányok száma mindössze 14 000-re tehető.

"Itt kihaltnak számítanak az élőhelyük elvesztése, a ragadozókkal, a macskákkal és rókákkal való versengés miatt" - mondta Anderson.

"Nem lehetünk biztosak abban, hogy honnan származik. Talán egy olyan állatról van szó, amely még mindig létezik itt? Vagy egy példány, ami megszökött a fogságból? Vagy csak egy magányos állat, ami nagyon messziről jött" - tette hozzá.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!