Engedély nélkül tárolt emberi testrészeket is lefoglalt a rendőrség a patológiai osztályon.


A rendőrség kétséget kizáróan azonosította a Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet Patológiai Osztályán a halottak nyilvántartására szolgáló könyvben nem szereplő két holttestet – írja közleményében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

A kórház orvosigazgatója augusztus 31-én tett bejelentést a rendőrségen, miután egy boncmester elbocsátása után két nem jegyzett, „méltatlan körülmények között tárolt” holttestet találtak.

Az egyik tartósított holttest azonosítását azért kellet elvégezni, mert a lábcédulán feltüntetett adatokkal szemben a kórház saját nyilvántartásában elhunytként nem, az országos személynyilvántartásban pedig élő személyként szerepelt. A rendőrség megállapította, hogy egy másik fővárosi kórházban gyógyíthatatlan megbetegedésben hunyt el, onnan 2006. február 17-én szállították át az akkori Erzsébet Kórházba.

A másik holttestről megállapították, hogy az elhunyt egy külföldi állampolgár, aki egy közúti közlekedési balesetben vesztette életét idén augusztus 10-én. A holttestet a külföldre szállítás miatt szükséges balzsamozás elvégzése érdekében szállították a kórház patológiai osztályára. A testet a hozzátartozók a hazájukba szállították.

A rendőrség vizsgálja azt is, hogy egy további, a kórházban 2022. december 24-én természetes halállal elhunyt temetésére miért nem intézkedtek, hogyan fordulhat elő az, hogy a holttest még mindig a kórház hűtőkamrájában van.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közleménye szerint a 2023. szeptember 1-én egészségügyi szolgáltató alkalmazottja által, foglalkozás körében elkövetett emberi test tiltott felhasználása miatt ellen elrendelt nyomozást folytatja.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!