Propagandaújság helyett értékálló nyugdíjemelést az időseknek! - ezzel a közleménnyel reagáltak a szocialisták arra a tegnapi hírre, hogy Jókor címmel tájékoztató újságot indít a kormány kifejezetten a nyugdíjasok számára.

Jókor címmel kap propagandalapot kétmillió nyugdíjas

Az államkincstár adja ki, Orbán Viktor köszöntője és egy Novák Katalin-interjú is olvasható benne, az idősek pedig megadhatják adataikat Rogán Antal minisztériumának.

Meglátásuk szerint amikor több mint 8százalékkal emelkednek az élelmiszerárak nem ingyenes kormányzati propagandaújságra, hanem azonnali segítségre van szükségük a nyugdíjasoknak. Az ország lakóinak csaknem egyharmada időskorú, ők nemcsak a vírusnak, hanem a válságnak is fokozottan ki vannak téve, hiszen a folyamatosan emelkedő árakat, kiadásokat az értéküket veszítő nyugdíjakból kell fizetniük. Márpedig mint a szocialisták hangsúlyozták, a biztonság, a tisztességes megélhetés az idős embereknek is jár.

Ennek érdekében az MSZP követeli:

  • Az alacsony összegű nyugdíjak fokozatos felzárkóztatását, és a minimálnyugdíj radikális emelését. 2021-től a jelenlegi, egyébként 2008 óta változatlan 28 500 forint helyett 80 ezer forintot javasolnak, hogy a minimálnyugdíj közelítsen - fokozatosan - az európai átlaghoz.
  • A válság hatásának ellensúlyozására minden átlag alatti nyugdíjban részesülő idős ember kapjon azonnal 20 ezer forint egyszeri juttatást is, készpénzben.
  • Azonnal vezessék be a 13. havi nyugdíj első heti részletét úgy, hogy minden nyugdíjas azonos összegű juttatásban részesüljön. Álláspontjuk szerint 2020/21-ben minden nyugdíjasnak plusz 70 ezer forintot kell kapnia.
  • A nyugdíjak számítása során térjenek át a svájci indexálásra (amely nemcsak az inflációt, hanem a bérnövekedést is figyelembe veszi), és ennek megfelelően már az idén 6,5 százalékos legyen a nyugdíjemelés, januárig visszamenőleg. Átlagnyugdíj esetén egy nyugdíjasnak ez évi 62 ezer forint többletet jelentene.

Az MSZP szerint értékálló nyugdíjemelésre van szükség, mert ezzel lehet biztonságot adni az idős embereknek, és közvetve segítséget nyújtani a családoknak. Ha nem ezen intézkedéseknek megvalósulásáról akarják tájékoztatni az időseket, úgy teljesen felesleges a szocialisták szerint tintát, papírt és pénzt pazarolni egy olyan újabb semmitmondó propagandára, amiből semmit nem adnak az élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!