Közvetve a koronavírus miatt zuhant le május 22-én Karacsiban az az utasszállító repülőgép, melynek fedélzetén 97 ember lelte halálát, írja a The Sun.

A nyomozás során kiderült, hogy a pilóták leszállás közben a járványról beszélgettek, mivel mindkettejük családjában történtek megbetegedések. Emiatt elterelődött a figyelmük a szokásos landolás előtti eljárásról, és több alapvető fontosságú műveletet nem végeztek el. Ennek következtében csapódott végül a Pakistan International Airlines (PIA) repülőgépe a lakóházak közé, nem messze a karacsi repülőtértől.

A jelentést Ghulam Sarwar Khan, az ország repülésügyi minisztere ismertette szerdán a parlamentben. Megállapították, hogy a pilóták figyelmen kívül hagyták a légiforgalmi irányító utasításait, aki figyelmeztette őket, hogy túl magasan (5000 láb) repülnek a landolás megkezdéséhez. Amikor már leszállási helyzetben voltak, az irányító figyelmezetése ellenére azt mondta a pilóta:

"Meg fogom oldani!"

hirdetés

- majd ezután újra heves beszélgetésbe fogtak a koronavírusról a másodpilótával.

A kifutópályát szabályosan súrolta a gép, ekkor döntöttek úgy a pilóták, hogy inkább mégis megszakítják a landolást.

Ezután 17 percet töltött a levegőben a sérült futóművel az utasszállító, mielőtt újabb kísérletet tettek volna a leszállásra. A pilóták közben elfelejtették tájékoztatni az irányítóközpontot arról, hogy a gép futóművei időközben bezáródtak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés