Bárnai Árpád elmesélte azt is, hogy miért inkább a fenntartó fővárosi önkormányzathoz fordultak, és nem a rendőrséghez. Beszélt arról is, hogy az áldozatsegítésben nincs elég szakember.


Bizalmatlanok voltak, hogy mennyire fölkészült a rendőrség egy ilyen ügy kivizsgálására, illetve hogy a helyi rendőrség milyen kapcsolatban van az igazgatóval. Ez jogos kételynek bizonyult, mivel a vizsgálat lezárult úgy, hogy a gyerekek visszavonták a vallomásaikat, és mindenki mosta a kezeit, de aki nyitott szemmel járt a bicskei gyerekotthonban, annak feltűnhetett, hogy egyre többen panaszkodna pedofíliára utaló jelekre. - nyilatkozta nemrég a Szabad Európának Bárnai Árpád a bicseki gyermekotthon volt nevelője.

– mondta Bárnai.

Hozzátette: Hiába kért több embertől is segítséget, mert hallotta gyerekektől, a válasz a legtöbb esetben elutasító volt. Szerinte ugyanakkor nem a nyomozás a felügyelők feladata, hanem a jelzés. Szerinte a gyermekvédelemben dolgozók akkoriban nem voltak kiképezve arra, hogy mit csináljanak abuzálás, erőszakosság esetén, ma azonban már valamelyest változott a helyzet.

Az egykori nevelő azt mondta, hogy a pedofíliáért elítélt igazgató 26 éven keresztül volt vezető pozícióban, ezidő alatt pedig rengeteg áldozata lehetett. Szerinte nem mindegy, hogy milyen életkorban ér trauma valakit. Gyerekkori traumák sokkal veszélyesebbek, mert a ők még fejlődnek, nem alakult még ki az idegrendszerük, úgy, mint a felnőtteknél. A fejlődésükben érte hosszan tartó trauma olyantól, akiben bíztak, aki egy fontos emberi kapcsolat volt. Ez nagyot üt”.

Az áldozatsegítség is problémákkal küzd – mondta Bárnai Árpád. Szerinte pénz nélkül nem adnak, ezért – fogalmazott.

A Reggeliben is beszélt a történtekről a bicskei gyermekotthon egykori nevelője, Bárnai Árpád, az áldozatokat annak idején szóra bíró, a bicskei pedofil-ügyet a nyilvánosság elé táró riporter, Moskovics Judit és a mostani kegyelmi botrányt kirobbantó újságíró, Kaufmann Balázs.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!