A kínai Szun Jang nyerte a férfiak 200 méteres gyorsúszó számát a kvangdzsui vizes világbajnokságon, igaz, csak mert utólag kizárták az elsőként célba csapó Danas Rapsyst. A litván a rajtnál mozdult be kissé, ám ezt csak a verseny után tudta meg, még örömében csapkodta a vizet a döntő után - amelyben Kozma Dominik hetedikként zárt.

Szun Jangot nem sokan kedvelik a medenceparton, a kínait korábban már tiltották el doppingvétség miatt három hónapra, legutóbb pedig széttörte a levett vármintáját, miután összeveszett az ellenőrökkel. A FINA utólag felmentette, amin elég sokan felháborodtak, a mellúszó világbajnok Lilly King a vb előtt fakadt ki, míg az ausztrál Mack Horton a napokban az éremátadón fél térdre ereszkedve tüntetett ellene.

"Doppingolók ellen kell versenyeznünk" - fakadt ki az amerikai úszó

Lilly King elég komoly kritikát fogalmazott meg a BBC-nek a vizes világbajnokság úszóversenyei előtt. A kétszeres olimpiai aranyérmes és négyszeres

Most a 200 gyors döntője után a holtversenyben harmadik brit Duncan Scott állt be a sorba, nem fogott kezet a kínaival és nem volt hajlandó közös fotókat készíteni vele. És, hogy Szun Jang erre hogyan reagált? A felvételek alapján, pont úgy, ahogy azt nagyjából sejteni lehetett. Előbb a dobogóról kiabált oda az odébb álló Scottnak:

It's the medal ceremonies you really don't want to miss at the Swimming World Champs #trust #integrity #confidence #sunyang pic.twitter.com/0Fgy5TA0i7

- Ross Tucker (@Scienceofsport) 2019. július 23.

Majd később azt mondta neki, miközben a lépcső felé mentek, hogy:

Te egy vesztes vagy, én meg győztes!

Sun Yang gets in bronze medalist Duncan Scott's face after the 200m freestyle medal ceremony (Sun won gold after Lithuanian Danas Rapsys was DQed for a false start). Scott and Sun did not appear to shake hands, and Sun shouted in Scott's direction earlier in the ceremony. pic.twitter.com/0ilhiSorqt

- Nick Zaccardi (@nzaccardi) 2019. július 23.

Szun Jangot egyébként nem csak a riválisok, a nézők is egyre kevésbé viselik el. Legújabb győzelme után csak a kínai drukkerek ünnepeltek, mindenki más fütyült, amikor kiderült, hogy Rapsyst kizárták.

A háromszoros olimpiai bajnok kínai már két aranyéremnél jár Kvangdzsuban, összesen pedig tízszeres világbajnok 50 méteres medencében.

Nyitókép: Catherine Ivill/Getty Images


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!