A borzongás birodalma nem szűkölködik szellemes beszólásokban és kísérteties nosztalgiázásban.


1984. június 7-én tartották a Szellemirtók premiervetítését a kaliforniai Westwoodban, vagyis Ivan Reitman filmje épp idén ünnepli a 40. évfordulóját. Talán nem is véletlen, hogy most került mozikba a franchise 5. darabja, A borzongás birodalma.

A Szellemirtók anno egyébként hatalmasat ment világszerte, az Egyesült Államokban például 229 millió dollárt szedett össze, s ezzel az év második legnézettebb filmje lett a Beverly Hills-i zsaru mögött. Egy ilyen siker után az is furcsa volt, hogy csak öt évvel később, 1989-ben érkezett meg a folytatás, a Szellemirtók 2, amely minden szempontból alulmaradt az elsővel szemben, vagyis nem kapott olyan jó kritikákat, és kb. feleannyi pénzt termelt az USA mozikasszáiban. Ám azért így is tele volt emlékezetes és azóta is kultikusnak számító jelenetekkel és karakterekkel (pl. a Szabadság-szobor megsétáltatása, a nyálka, Dr. Jánosz Poha vagy Vigo, a Kárpátok ostora, Moldávia bánata festménye), illetve azért így is termelt világszerte 215 millió dollárt, szóval bukásról szó sem volt.

Ezt pedig 2021-ben végül meg is kapták, amikor az első két film rendezője, Ivan Reitman fia, Jason Reitman (Köszönjük, hogy rágyújtott, Juno, Egek ura, Pszichoszingli) átvette apja örökségét, és ezt a címet is adta a negyedik menetnek. A Szellemirtók – Az örökség már egy jobban sikerült folytatás lett, amelyben új főszereplőket vezettek fel, előhívták a régi bandát is cameózni (Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Sigourney Weaver, Annie Potts), lenyomtak egy megható tisztelgést az Egon Spenglert alakító és az első két film forgatókönyvében is jelentősen közreműködő, 2014-ben elhunyt Harold Ramis előtt, illetve erősen megidézték az első rész történetét és gonosztevőjét. Ez utóbbi egyébként sokaknak nem tetszett.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!