Egy amerikai publicista szerint nem biztos, hogy olyan egyszerű a vitatott nemű Iman Helif története, mint amilyennek elsőre látszik. Könnyen elképzelhető, hogy itt is a politika áll a háttérben.


Nincs épeszű ember, aki úgy gondolná, hogy férfiaknak kellene nőkkel bokszolniuk az olimpián, írja Dan Wolken a USA Today publicistája a Párizsban kibontakozó női bokszbotrány kapcsán. Az algériai Iman Helif neme körüli viták akkor erősödtek fel, amikor az olasz Angela Carini mindössze 46 másodperc után feladta a harcot a tesztoszteron-teszten többször megbukott sportoló ellen, aki olyan erejű ütéseket mért rá, mint egyetlen ellenfele sem korábban. Helif a következő meccsét a párizsi olimpián a magyar Hámori Luca ellen vívja szombaton délután.

Nem az algériai azonban az egyetlen sportoló, aki férfiként a nők között indulhat: az észak-afrikai sportoló történetéhez kísértetiesen hasonlít a tajvani Lin Yu-Ting esete is. Az amerikai újságíró egy egészen új szemszögből közelíti meg az olimpiai eddigi legnagyobb botrányát, melynek hátterében felsejlik a Gazprom és Oroszország is.

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) szerint Helif és Lin Yu Ting megbuktak a 2023-as világbajnokságon végzett nemi alkalmassági vizsgálatokon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonban engedi őket versenyezni Párizsban.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!