Prága teljes mértékben támogatja Zelenszkij ukrán államfő béketervét. „Jelenleg ez az egyetlen járható kiút a háborúból” – véli a cseh kormány.


Csehország biztonságát leginkább az orosz birodalmi politika veszélyezteti, de ébernek kell lenni Kínával szemben is, amely saját hatalmi ambíciói érdekében nagy figyelemmel kíséri az ukrajnai háborús konfliktust - jelentette ki Petr Fiala kormányfő hétfőn Prágában a cseh nagykövetek háromnapos tanácskozásának megnyitóján.

"Az ukrajnai konfliktus gyors lezárására kevés az esély, egyre kevesebb. Az orosz agresszió következményei sokrétűek, s bizonyos értelemben ez található a csehországi társadalomban tapasztalható nyugtalanság hátterében is" - vélekedett Petr Fiala.

Az energiabiztonságról szólva a kormányfő kulcsfontosságúnak minősítette, hogy Csehország mihamarabb "százszázalékosan" függetlenítse magát az orosz energiahordozókról.

Az európai és a transzatlanti szövetségi kapcsolatokkal összefüggésben Petr Fiala azt mondta, hogy Csehország helyzete a tavalyi európai uniós elnökség következtében "megerősödött". Ami a Visegrádi Csoportot illeti, a cseh kormányfő szerint "jelenleg bonyolultabb a politikai együttműködés, ezért a gyakorlati kérdésekben való együttműködésre kell összpontosítani a figyelmet". Petr Fiala úgy vélte: szükség van a közép-európai párbeszéd kiszélesítésére, Csehországnak erősítenie kell stratégiai kapcsolatait Németországgal és Ausztriával.

- vélte a cseh diplomácia vezetője.

Lipavsky ezután hivatalában tárgyalt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, aki a közös sajtótájékoztató után beszédet mond a cseh nagykövetek előtt.

Az ukrán külügyminiszter felszólalásában azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus megoldásához nem a fegyverszállítások leállításával vezet az út, mert ez nem jelentené a háború végét, hanem további emberi szenvedésekhez és halálokhoz vezetne.

Dmitro Kuleba kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz államfő célja, hogy meggyengítse Európa gazdaságát. Az erre adott válasz nem lehet Ukrajna támogatásának a meggyengítése, hanem a megerősítése.

Jan Lipavsky a sajtóértekezleten hangsúlyozta: Csehország addig támogatja Ukrajnát, amíg arra szükség van.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!