A magyar kormánynak 45 napon belül kell kifizetnie a menekültügyi bírságot, amely az EU Bíróságának ítéleteiből adódik. Ha nem fizetnek, az összeget közösségi támogatásokból vonják le.


A múlt héten levelet és fizetési felszólítást küldött az Európai Bizottság az Orbán-kormánynak, amelyben az Európai Unió Bírósága ítéleteinek végrehajtásáról kér tájékoztatást, illetve arra szólít fel, hogy az ezzel összefüggő menekültügyi pénzbírságot 45 napon belül meg kell fizetni, írja a Népszava Christian Wiegand bizottsági szóvivő tájékoztatása alapján.

A kormány teljes jelenlegi tartozása több mint 240 millió euró, vagyis meghaladja a 93 milliárd forintot, ami mindennap csaknem 400 millió forinttal nő.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy az EU Bírósága június 13-án pénzbírságot szabott ki Magyarországra, mivel a kormány a mai napig nem teljesítette a bírói testület 2020. december 17-én hozott ítéletét. Ez azt állapította meg, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!