Az építkezéshez felhasznált úgynevezett SZK1-es dolomit zúzottkő egy részét Mészáros Lőrinc cége, a V-Híd Zrt. rendelte meg. Mészáros mellett a kínai tulajdonú China Tiejiuju Engineering & Construction Kft. is vásárolt az Orbánék által forgalmazott kőből, amit jóval magasabb áron kínáltak.


A 2022–2023-as időszakban több mint 200 ezer tonna vasúti követ szállítottak Gántról az Orbán család bányájából a Budapest–Belgrád vasútvonal építéséhez – tudta meg a 444 belső dokumentumokból. Két szállítással foglalkozó cég is megerősítette az információkat, amelyek részt vettek a kövek szállításában.

A dokumentumokból nem derül ki, hogy a teljes projekt során mekkora mennyiséget szállítottak a gánti bányából, és hogy mennyit keresett rajta az Orbán család cége.

A 444 megkereste a Dolomit Kft.-t, de nem kaptak választ. Az iratok alapján a kínai kivitelező bruttó 1 milliárd forintos szerződést tervezett kötni „minimum 100 ezer tonna” gánti zúzottkő szállítására. A Dolomit Kft. 2023-as árlistája szerint tonnánként 6215 forint plusz áfáért adták a követ, 2024-ben viszont már 7520 forint plusz áfát kérnek érte – ez a lap információi szerint jóval magasabb ár a versenytársakénál.

A Dolomit Kft. a miniszterelnök apja, Orbán Győző tulajdonában áll, aki a cég ügyvezetője is. A vállalat ügyvezetésében részt vesz ifjabb Orbán Győző, Orbán Viktor testvére, valamint a miniszterelnök unokaöccse, Orbán Dávid is. A 444 telefonon elérte Orbán Győzőt és Orbán Dávidot, de amikor kiderült, hogy újságírók keresik őket, mindketten bontották a vonalat.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!