A HPV-vírus miatt járványszerűen terjed a nyugati országokban a torokrák. A megoldás a magas átoltottság lehet.


Annyi a torokrákos a nyugati országokban, hogy egyesek már járványként tekintenek a betegség terjedésére, írja a The Conversation. A esetszámok ugrásszerű emelkedéséért a méhnyakrákért is okozó humán papillomavírus (HPV) a felelős. Ez a vírus okozza a garatrák egy speciális típusát, az oropharyngeális rákot, melynek fő tünete a mandulák és a torok hátsó részének nagymértékű megnövekedése.

Az emberek többségének szervezete képes teljesen kiüríteni a HPV-vírust, miután megfertőződtek. Akadnak azonban olyanok, akiknél ez az immunrendszer működésének hibája miatt nem történik meg. Esetükben a vírus beépülhet a gazdaszervezet DNS-ébe és daganat alakulhat ki.

A szakemberek szerint ezért fontos, hogy minél többen felvegyék a HPV elleni védőoltást. Egyre több közvetett bizonyíték utal ugyanis arra is, hogy

A nyájimmunitás ugyanakkor semmit sem ér akkor, ha alacsony átoltottságú országból származóval létesít szexuális kapcsolatot egy elvileg védett személy. Erre pedig elég nagy az esély, mivel rengeteget utaznak az emberek. A megoldás így marad az oltás, melyet egyre több országban nemcsak a fiatal lányoknak, hanem a fiatal fiúknak is ajánlanak az orvosok.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!