Megtagadta a Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök által benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság - írja az MTI. A politikus augusztus 8-án nyújtotta be kérdését hitelesítésre, amely úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti?"


Az NVB 11 igen és két nem szavazattal úgy döntött, a kezdeményezés nem hitelesíthető. Az NVB határozatának indoklásában azt írta, a kezdeményezés túl általános szövege alapján előre nem látható és meglehetősen bizonytalan, így számba vehetetlen az, hogy pontosan milyen döntések meghozatalának megakadályozását kívánja elérni a szervező, ez pedig sérti mind a jogalkotói, mind a választópolgári egyértelműség követelményét.

A jogalkotói egyértelműség azért sérül, mert a kérdés a jogalkotó számára nem kellően meghatározott. A jogalkotó nem tudja egyértelműen eldönteni, hogy pontosan milyen jogalkotásra is köteles, illetve, milyen tartalmú jogalkotástól köteles tartózkodni - írta az NVB. A bizottság szerint a kérdés nem teljesíti a választópolgári egyértelműség feltételét sem, mert megfogalmazása bizonytalan, így a választópolgár nem tudja, hogy miről szavaz; az NVB szerint tudatos döntés hiányában csak formálisan érvényesülhetne a népszavazáshoz való jog.

Az NVB megállapította azt is, hogy a kérdés tartalmával összefüggésben jelenleg nem ismert olyan törvényhozási akarat, az Országgyűlés elé nem került benyújtásra olyan törvényjavaslat, amely az Európai Unióból való kilépést szorgalmazná, illetve beazonosíthatóan a kilépéshez vezetne, vagyis nincs olyan törvényhozási szándék, amelynek megakadályozására irányulna a kezdeményezés.

A határozat nem jogerős, ellene 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!