Csak azok a cégek maradhatnak a magyar piacon, amelyek tisztességesen működnek és figyelembe veszik a fogyasztók érdekeit, a túlárazóknak nincs helyük, üzente a minisztérium.


Az Európai Bizottság egy bejelentése miatt az NGM (Nemzetgazdasági Minisztérium) nyomás alá helyezte a Spar kiskereskedelmi láncot, főként a kiskereskedelmi különadóval kapcsolatos viták miatt, írja a Portfolio.

Az Európai Bizottság csütörtökön újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, amelyre a Spar és az osztrák kormány korábban már javaslatot tett. Az EB álláspontja szerint a magyar kiskereskedelmi különadó sérti az EU-s szabályokat, mivel a külföldi tulajdonú nagyvállalatokra jóval magasabb, sávos adókulcsokat szabnak ki, mint a magyar tulajdonú franchise-hálózatokra. Ez diszkriminatív helyzetet teremt a külföldi cégekkel szemben. Az EB áprilisban már bejelentette, hogy vizsgálja a magyar adót, miután az osztrák kormány és a Spar panaszt tett.

Az NGM szerint a Spar most az Európai Bizottság támogatásával újabb támadást indított Magyarország ellen, különösen a kiskereskedelmi különadó miatt. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Bírósága 2020-ban már kimondta, hogy az adó megfelel az uniós normáknak.

Az NGM közleménye szerint a magyar kormány korábban már megvédte ezt az adót, és most is meg fogja védeni. A tárca hangsúlyozta, hogy

A lap értelmezése szerint az NGM egyértelműen utalt arra, hogy a Spar távozása kívánatos lenne Magyarország számára. A nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton, egy korábbi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Spar lépett a politikai térbe, amikor a kormányt bíróságon támadta. Nagy szerint ebben a térben más szabályok érvényesek, és a Spar politikai szerepet vállalt, ami megnehezíti a helyzetet.

Nemcsak a különadó, hanem a kötelező akciózás kapcsán is volt már vita a Spar és a kormány között. Két hete a Gazdasági Versenyhivatal is elkezdte vizsgálni a Spar által vállalt kötelezettségek végrehajtását.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!