A GVH ugyanis nem avatkozik be, mert nem látja okát. A szocialisták frakcióvezetője ezért arra kérte a Fővárosi Törvényszéket, hogy helyezze hatályon kívül a GVH végzését és kötelezze őket új eljárás lefolytatására.


A GVH-hoz fordult Tóth Bertalan (MSZP) még októberben, mondván, akárhogy számoljuk, nem stimmelnek azok a számok, amelyeket a csekkekre írnak, hogy mennyit spóroltak az emberek a rezsicsökkentésen.

A szocialisták frakcióvezetője ezt a számolást nehezményezte, a Versenyhivatal azonban nem avatkozik be, mert nem látja okát.

Szerintük a felhasználói árakat nem kell feltétlen a tőzsdei árak ingadozásához igazítani, valamint a nagykereskedelmi és a kiskereskedelmi árak között nem feltétlenül van közvetlen kapcsolat.

A GVH megemlítette azt is, hogy Tóth nem számolt sem az árréssel, sem a kockázati felárral, sem pedig az árfolyamingadozással.

A Népszava azt írja, hogy Tóth annyira felhúzta magát a válaszon, hogy beperelte a szervezetet, szerinte versenyfelügyeleti eljárást kellett volna indítaniuk. Az MSZP politikusa szerint a jogszabály alapján a megtakarítást nem az MVM ki tudja, milyen beszerzési árához, hanem a „versenypiaci egységárhoz” kell szabni.

Tóth szerint az is problémás, hogy a GVH nem kérte az MVM-et arra, hogy bizonyítsa azt, hogy az állításuk megalapozott.

Ezért arra kérte a Fővárosi Törvényszéket, hogy helyezze hatályon kívül a GVH végzését, és kötelezze a versenyhivatalt új eljárás lefolytatására – közölte a politikus a Facebookon.

– jelentette ki Tóth.