A Vision Pro jövő év elején érkezik először az amerikai boltokba, és 1,2 millió forintért árulják majd. Hogy nálunk mennyit kérnek érte, arról még nincs hír.


Tíz éve nem állt elő akkora újdonsággal az Apple, mint a tegnapi, szokásos éves fejlesztői konferenciáján, írja a BBC. A cupertinói vállalat végre bemutatta az évek óta készülő kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) headsetet. Tim Cook vezérigazgató szerint az eszköz „zökkenőmentesen ötvözi a valós és a virtuális világot”.

A Vision Pro kétórás akkumulátoridővel érkezik elsőként az amerikai boltokba a jövő év elején. Ára 3499 dollár, vagyis átszámítva több mint 1,2 millió forint lesz. Az ár lényegesen borsosabb, mint a már most ismert hasonló eszközöké: a Facebook anyavállalata, a Meta épp a múlt héten jelentette be a Questet, amit 449 dollárért (155 ezer forint) bárki hazavihet.

A leginkább egy méregdrága síszemüvegre hasonlító Vision Pro képes arra, hogy a valóságot élethűen keverje a virtuális valósággal. Így a felhasználók a headsetet viselve tudnak internetezni, kedvenc applikációikat használni, vagy épp videótelefonálni úgy, hogy a digitális képeket a valósággal keveri a berendezés. Az eszköz használatához nem kell számítógép, irányítása kézmozdulatokkal, hanggal és a szem mozgásával történik.

A Vision Pro működését ebben a videóban mutatják be részletesen:

Hartley Charlton szerint egyelőre kérdéses, hogy az első generációs eszköz mennyire lesz vonzó a nagyközönség számára. A MacRumors vezető szerkesztője úgy véli, hogy riasztó lehet a magas ár mellett a vezetékes akkumulátor is. Ugyanakkor az Apple-nek van tapasztalata az új eszközökkel szembeni szkepticizmus letörésében, tette hozzá.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!