A közösségimédia-platformok algoritmusainak működését vizsgáló Algorithm Watch nonprofit szervezet szerint az Instagram előnyben részesíti a félmeztelen embereket ábrázoló képek posztolóit, és az ilyen jellegű fotók, videók jobb eséllyel jelennek meg a felhasználók hírfolyamában. Érdemes hozzátenni, hogy egy meglehetősen kicsi mintán vizsgálódtak, 26 önkéntes instagramozó csoportján, akik 37 megadott tartalomkészítőt követtek. A felmérés során arról gyűjtöttek anyagokat, hogy kiknek a posztjait látják legtöbbet, ehhez egy böngészőbe telepíthető kiegészítőt használtak, ami elemezte a felbukkanó képeket.


A követésre kiválasztott tartalomkészítők által közzétett képek 21 százalékán hiányosabb öltözetű volt a képen látható személy (nők esetében fürdőruhát, fehérneműt, férfiaknál meztelen felsőtestet kell érteni). Az önkéntesek hírfolyamaiban felbukkanó tartalmak 30 százaléka ilyen kép volt.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az alsóneműs, bikinis képek 54 százalékkal, a póló nélküli férfitestek pedg 28 százalékkal nagyobb eséllyel jelennek meg a hírfolyamokban.

A vizsgálat készítői persze hozzáteszik, hogy az Instagram algoritmusának teljeskörű vizsgálata hiányában (amit valószínűleg a Facebook sosem fog engedni), nem lehet teljes magabiztossággal megállapítani a jelenség mögött húzódó okokat. Egy feltételezés alapján a felhasználók egyszerűen több interakciót hagynak a pikáns fotókon, mivel több a komment, a lájk, ezért kerülhetnek láthatóbb helyre. A jelentésben kiemelik a Facebook egy 2015-ben levédett szabadalmát, ami olyan rendszerről szól, ami elemzi a képek tartalmát, ezáltal pedig megtudja becsülni, hogy mekkora érdeklődésre tarthat számot a bejegyzés. A dokumentum említi a hiányos öltözetet is. A helyzetet tovább árnyalja, hogy az Instagramon a meztelenkedés tiltott, így túlzásba sem ajánlott esni, ha valaki még nagyobb figyelmet szerezne magának ilyen módon.

Az Instagramot birtokló Facebook szóvivője elutasítja a feltételezést, miszerint az algoritmus szándékosan népszerűsíti a félmeztelen tartalmakat, a hírfolyam működése összetett, és csak az egyik faktor az, hogy adott fiókkal mennyi interakciója van a felhasználónak, mennyire érdekelheti őt adott tartalom - ebben pedig a fürdőruha nem tényező. Hozzátették, hogy a vizsgálathoz használt minta kicsi.

(Kiemelt kép: GettyImages)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!