Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Dr. Halmosi Zsolt országos kórházparancsnok elmondta: a 200 vagy annál nagyobb férőhellyel rendelkező idősotthonokba kórházparancsnokokat neveznek ki. 18 intézményről van szó, ebből 8 önkormányzati, 5 állami, 3 egyházi fenntartású, 2 pedig magánkézben van.

A parancsnok elmondta, az otthonokban nem veszik át a vezetők felelősségi körét, csak a járványügyi szabályok betartását és az egészségügyi készleteket ellenőrzik.

Müller Cecília elmondta a koronavírus csütörtöki magyarországi számait.

Továbbra is Budapesten igazolták a legtöbb fertőzöttet, itt 1368 embernél azonosították a koronavírust, Pest megyében pedig további 375 embernél. Erősen érintett még a járványban Fejér megye, ahol 271 esetről tudnak a hatóságok. Müller hozzátette azt is, a járványügyi enyhítések ellenére még nem lélegezhetünk fel. Elképzelhető, hogy az intézkedések miatt nőni fog a fertőzöttek száma, folyamatosan figyelik az adatokat, ha kell, újra beavatkoznak.

hirdetés

Hozzátette, a közösségi terjedés alacsony Magyarországon, de zárt közösségekben vannak gócok, így például idősotthonokban, kórházi osztályokon, teljes kórházban. Nem tudnak olyanról, aki pozitív volt a vírusra, de otthon halt volna meg. Kiemelte, az elmúlt hétvégékhez hasonlóan az előttünk álló hosszú hétvégén is hozhatnak külön korlátozó intézkedéseket az önkormányzatok saját hatáskörben.

Továbbra is zajlik az egészségügyi dolgozók oktatása, a lélegeztetést olyan dolgozóknak is oktatják, akik nem erre vannak kiképezve. Az önkéntesek kiképzése is zajlik, 1900 civil önkéntest képeznek ki segédápolónak. 23 ezren jelentkeztek képzésre, orvosok és hallgatók egyaránt, közölte a tisztifőorvos.

Közülük többen elvégeztek egy online tanfolyamot, 18 ezren már sikeres záróvizsgát is tettek.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a háromnapos hétvégén (amibe beleesik az anyák napja is) korlátozás nélkül nyitva tarthatnak a virágüzletek. Beszélt arról is, hogy természetesen az otthon elhagyására alapos indoknak számít az érettségi.

Hozzátette: jelenleg 10 199 ember van házi karanténban, 1075 rendőri intézkedést hajtottak végre, 448 esetben figyelmeztetésben részesítettek, 331 esetben feljelentést tettek.


hirdetés