Egymás után kerülnek elő a halottak a hó alól. Volt, aki csak a boltba ugrott le, de sohasem tért vissza. Mások a kocsijukban rekedtek, úgy fagytak meg. Most pedig a gyors felmelegedés okozhat özönvízszerű olvadást.


Miközben Közép-Európában valóságos tavaszt hoztak az ünnepek – Budapesten például több helyen vadvirágok nyíltak, és harsogott a cinkék „nyitnikékje” – az Egyesült Államok északi területeire lecsapott hóviharok több mint két tucatnyi emberéletet követeltek.

A legsúlyosabb katasztrófa New York állam nyugat részén következett be a pénteken kezdődött ítéletidőben. Az Erie-tó partján fekvő negyedmilliós Buffalóra 130 km/órás szélviharral csapott le a rendkívüli, 36 órás folyamatos havazás, gyászba borítva számos család karácsonyát.

A New York Times felidézte a 22 éves ápolónő, Anndel Nicole Taylor esetét, aki az észak-karolinai Charlotte-ba indult családjához a városból, ahová péntek éjjelre már 125 cm hó esett. Taylor két évvel korábban költözött Buffalóba, hogy beteg édesapját gondozza. A szerencsétlen fiatal nő autójában rekedt és hiába hívta négy órán keresztül a mentőket. Akkor felhívta szeretteit, hogy megpróbál aludni. Ekkor beszéltek vele utoljára. Anndel örökre elaludt a dermesztő hidegben, Szenteste találtak rá a lányra, aki életkedvével a család lelke volt.

Egy 56 éves férfi éppen a születésnapján fagyott meg egy hótorlaszban, egy másik leendő apa pedig csak tejért ment le mindenórási feleségének, de soha nem tért vissza. A Kongóból négy éve elmenekült Abdul Sharifunak szombaton először az elhagyott kocsiját találták meg, holttestét hétfőn azonosította egy barátja az egyik buffalói kórházban. Feltételezik, hogy miután autója elakadt, gyalog próbált hazajutni. A helyiek csak „911”-nek becézték, mivel bármikor lehetett számítani a segítségére. Szinte rajongva várta első gyermeke születését, aki már sosem fogja megismerni az apját.

Szenteste folyamán került nyilvánosságra egy sokkoló videó, amelyen egy hótorlaszba fagyott test volt látható. Őt az 56 éves William Clay-ként azonosították, akinek aznap volt a születésnapja. Ugyancsak hóba eltemetve találtak rá Monique Alexander 52 éves ápolónőre.

Kedden délután a Niagara megyei seriffi hivatal a 27 éves Timothy Murphy halálát jelentette be. A fiatalember Karácsony napján halt meg szénmonoxid-mérgezésben, miután a hó eltömte háza kazánjának a kéményét.

Buffalo rendőrfőnöke szerint a havazás kezdete óta legalább 1000 olyan vészhívást kaptak, amire nem tudtak válaszolni. December 23-án még ki tudtak menteni 65 embert, a helyzet azonban utána még súlyosabbá vált.

A közösségi médiában a helyi lakosok nemtörődömséggel vádolták az illetékes szerveket. Byron W. Brown polgármester azzal védekezett, hogy egy ilyen hóviharban, amikor a vakító fehérségen kívül jószerével semmit sem lehet látni, a mentőegységek is csak rendkívül nehezen tudnak közlekedni. És bár már az előrejelzések nyomán többszáz mentőt helyeztek riadókészültségbe, mégis előfordult, hogy az időjárási körülmények miatt teljes tétlenségre voltak kárhoztatva.

Kathy Hochul, New York állam kormányzója azt mondta, hogy az utóhatások olyanok, mintha egy „háborús övezetben lennének”. Szerinte egyértelműen ez volt az évszázad hóvihara.

Mivel a városban és környékén csütörtökön már akár 8 fok is lehet, most olvadás jön. Azonban óriási a hótömeg, emiatt a hatóságok villámárvizektől tartanak.

Egy étteremtulajdonos karácsony napján otthonából nézte végig a biztonsági kamerákon keresztül, amint betörnek a vendéglőjébe, elviszik a pénztárgépet és a széfet. Ötször is felhívta a rendőrséget, hiába. A polgármester mindazonáltal bejelentette, hogy már több embert letartóztattak és különösen szigorúan járnak el a fosztogatókkal szemben.

Ugyanakkor voltak pozitív példák is.

Szentestén egy nő rátalált egy idős férfire, aki láthatóan eltévedt a hóban és csomagjai valósággal hozzáfagytak a kezéhez. Párja hazavitte őt közös otthonukba, hívták a mentőket, de segítség nem érkezett. Ruháit is úgy kellett levágni róla, hogy meg tudják fürdetni. Tettükkel minden bizonnyal megmentették a szellemi fogyatékos, 64 éves Joe életét.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!