Az év egyik leglátványosabb csillaghullását figyelhetjük meg november 17-én és 18-án, ha kegyes lesz hozzánk az időjárás és felhőtlen égboltot kapunk. A novemberi újhold is pontosan erre az időpontra esik, így szerencsére a hold fénye sem homályosítja el Leonidák érkezését.


A Leonidák meteorzápor, melynek névadója az Oroszlán csillagkép, október 20 – november 30. között van földközelben. A csúcsa november 17–18-án, vagyis most hétvégén lesz: akár 10-30 hullócsillag is előfordulhat óránként.

A hullócsilagok megfigyelésére a legalkalmasabb időpont az éjfélhez közeli órákban lesz, de abból sem lehet baj, ha már sötétedés után felfelé pillantgatsz, hiszen bármikor elcsíphetsz egy-egy meteort. A meteorológusok szerint egyébként a holnapi nap valamivel ideálisabb lesz a mainál.

A Leonidák meteorzápor utoljára 1999-ben volt igazán látványos, és legközelebb csak 2030-31 környékén tér vissza az üstökös, akkor várható majd újra nagy aktivitás.

Te tudod már, hogy mit kívánsz, ha kiszúrsz egyet? :)

Ezt a látványos timelapse videót a 2015-ben készítették a meteorrajról:

Mi az a meteorraj?

A meteorraj közös eredetű meteorok sokasága, amelyek az évnek ugyan abban az időszakában találkoznak a Földdel. Hasonlóak a fizikai tulajdonságaik és ugyanaz a radiánsuk is. Az űrben közös pályán keringenek. Általában valamelyik csillagképről kapják a nevüket, mert úgy tűnik, mintha a névadó csillagkép felől érkeznének.

Forrás: metro.co.uk, címkép: Wikimedia Commons



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!