A téli gazdasági előrejelzését némiképp javítva, az Európai Bizottság tavaszi prognózisában azt valószínűsíti, hogy az EU gazdasága 2021-ben 4,2 százalékkal, 2022-ben pedig 4,4 százalékkal bővül - írta meg a Hvg.hu. A várakozások szerint 2022 végére minden tagállam visszatér a válság előtti szinthez. A növekedésben jelentős szerepe van az oltási arány növekedésének és ezzel párhuzamosan a korlátozó intézkedések feloldásának.


Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a koronavírus-járvány történelmi arányú sokkot jelent Európa gazdaságai számára. Az EU gazdasága 6,1 százalékkal, az euróövezet gazdasága pedig 6,6 százalékkal zsugorodott 2020-ban.

Jövőre az állami beruházások GDP-arányos értéke meghaladja az elmúlt tíz év legmagasabb adatait is. Ez jelentős mértékben az uniós helyreállítási csomagnak köszönhető. Ami a magyar adatokat illeti, a tavalyi 5 százalékos GDP-csökkenést követően idén 5 százalékkal, jövőre pedig 5,5 százalékkal nő a nemzeti össztermék. A magyarországi munkanélküliség jelentősen az uniós átlag alatt lesz, idén 4,3 jövőre pedig 3,8 százalék. Az infláció azonban az uniós átlag duplája lesz Magyarországon: ebben az évben 4, jövőre pedig 3,2 százalék lesz.

2022-re az előrejelzések szerint az összesített költségvetési hiány a felére, alig 4 százalék alá csökken mind az EU-ban, mind az euróövezetben. Az előrejelzések szerint a GDP 3 százalékát meghaladó hiányt mutató tagállamok száma jelentősen csökkenni fog.

Magyarország nem tartozik ezek közé: idén 6,8, jövőre 4,5 százalékos deficittel lehet számolni.

Az EU-ban az államadósság GDP-hez viszonyított aránya az előrejelzések szerint az idén 94 százalékon lesz, majd 2022-ben egy százalékot csökken. Ezt az adatot lényegesen befolyásolja, hogy Görögországban 208 százalékos az idei arányszám. Magyarország esetében 2021-re 78,6, 2022-re pedig 77,1 százalékos államadóssági szinttel számolnak.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!