Megjelent az Európai Bíróság ügyért felelős főtanácsnokának véleménye arról a beadványról, amelyben Magyarország és Lengyelország közösen azt kérte, hogy az Európai Bíróság semmisítse meg a kondicionalitási mechanizmus nevű (jogállami mechanizmusként is ismert) eszközt.


Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok szerint a keresetet el kell utasítani.

Azt írja a véleményében, hogy

  • a rendelet célja egy sajátos mechanizmus létrehozása az uniós költségvetés megfelelő végrehajtásának biztosítására. A rendelet a jogállamiságot nem egy, a hetes cikk szerinti eljáráshoz hasonló szankcionáló mechanizmus útján törekszik megvédeni, hanem egy pénzügyi feltételrendszer-eszközt hoz létre ezen uniós érték védelmére.
  • A rendelet közvetlen kapcsolatot követel meg a jogállamiság megsértése és a költségvetés végrehajtása között, ily módon azt nem a jogállamiság valamennyi megsértésére kell alkalmazni, hanem csak azokra, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az uniós költségvetés végrehajtásával.
  • A rendelet csak a jogállamiság elveinek egy tagállam általi olyan megsértésére vonatkozik, amely közvetlenül érinti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az unió pénzügyi érdekeinek védelmét, vagy ennek kockázata komolyan fennáll.
  • A rendelet mechanizmusa az uniós jog különböző területein meglévő, más pénzügyi feltételrendszer-eszközökhöz és költségvetési végrehajtási eszközökhöz hasonlít, és összeegyeztethető a végső soron a tagállam szavazati jogának felfüggesztését is lehetővé tévő hetes cikkel.
  • Eleget tesz a jogbiztonság elve által támasztott, az egyértelműség, a pontosság és az előreláthatóság minimális követelményeinek. A tagállamok ugyanis kellő szintű ismeretekkel rendelkeznek az ezekből eredő kötelezettségekről, annál is inkább, mivel azok többségét az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlata dolgozta ki.

A főtanácsnok ezért azt indítványozza, hogy a bíróság utasítsa el Magyarország és Lengyelország megsemmisítés iránti keresetét.

A főtanácsnoki véleménynek nincs jogi kötőereje, a szakvélemény a bíróság munkáját segíti csak. Ettől függetlenül, különösen politikailag kényes ügyekben, a döntések túlnyomó többsége hasonló a főtanácsnoki véleményhez.

Az uniós testület mai, főtanácsnoki véleménye most újabb pofon a hazugságspirálba keveredett fideszes kormányzatnak. Ma ugyanis egyértelművé vált, hogy a bíróság szinte bizonyosan el fogja utasítani a jogállamisági mechanizmus megsemmisítésére vonatkozó magyar-lengyel, vagyis Orbán-Morawiecki bedványt. Ha pedig így lesz, akkor a Fidesz miniszterelnöke is szorulni fog, nem pedig pezsgőzni

- írja erre reagálva Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Varga Judit Facebook oldalán reagált a véleményre. Bejegyzésében kiemeli, hogy ez még nem az ítélet:

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!