Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mindannyian tudjuk, hogy a túlzott alkoholfogyasztás súlyos májbetegségeket okozhat, azonban nem ez az egyetlen káros tényező, amivel árthatunk a májunknak.

Nemrégiben egy másik, májelégtelenséghez vezető betegség is bekerült a leggyakrabban előforduló betegségek sorába. A nem alkoholos zsírmáj cirrózishoz és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

A healtyfood.com szerint a betegség egyik fő oka a cukorfogyasztás. Egy nemrégiben elvégzett kutatás során úgy találták, hogy bár azok a résztvevők, akik sok cukrot fogyasztottak naponta, nem híztak többet 2%-nál, a májuk azonban 27%-al több zsírt halmozott fel.

Az orvosok azt tanácsolják, hogy csökkentsük a napi bevitt cukormennyiséget, és alakítsunk ki egészséges, gyümölcs- és zöldségféléken alapuló étrendet.

Ezt tudtad?

A máj 1500-2000 grammot nyom, a has jobb oldalán helyezkedik el, a gyomor mellett, és ugyanolyan fontos a szervezetünk számára, mint a szív és a tüdők?

Igazi "kémiai laboratórium" és "méregtelenítő központ", amely olyan mérgek feldolgozásával is foglalkozik, mint az alkohol vagy a szervezetben található zsírok? Ezen felül fehérjéket, enzimeket és vitaminokat termel, amelyek nélkül az ember nem tudna élni.

Az epehólyag az a szerv, amely az étkezések közötti periódusban tárolja a májban termelt, zsírok emésztéséhez szükséges epét. Emésztéskor pedig ezt az epét továbbítja a nyombélbe (patkóbélbe).

8 dolog, ami tönkreteszi a májat

Dr. Roxana Mateescu, rezidens gerontológus elmondása szerint:

A máj legfontosabb szerepe az emésztőrendszerből származó vér megtisztítása, mielőtt az a szervezet többi részébe jutna. Ugyanakkor fontos szerepe van a méregtelenítésben, a vegyi anyagok és gyógyszerek feldolgozásában.

Emellett olyan fontos fehérjéket is termel, amelyek például a véralvadás és egyéb funkciók ellátásához szükségesek. Tudd meg, melyek azok az egészségtelen szokások, amelyek tönkreteszik a májat.

A cukor

A cukor általában véve nem jó a szervezetnek, kezdve a fogaktól egészen a májig. A máj egyfajta cukrot, fruktózt használ a zsír előállításához. A túl sok finomított cukor zsírfelhalmozódást okozhat, ez pedig májbetegségekhez vezethet.

Mononátrium-glutamát (más néven MSG vagy nátrium-glutamát)

Az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag, ezzel javítják a legtöbb termék ízét, kezdve a chipsektől, az üdítőitalokon át a hentesárukig. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy ez a vegyi anyag elősegíti a zsír felhalmozódását és a máj gyulladását, amely nem alkoholos zsíros májbetegséghez vagy akár májrákhoz is vezethet.

Bizonyos növényi alapú táplálék-kiegészítők

Csak azért, mert a címke szerint egy termék "természetes", még nem jelenti azt, hogy biztonságos is. Valós veszélyt jelenthet például a kava kava nevű növény, amely enyhíti a menopauza tüneteit és segít a relaxációban. A tanulmányok kimutatták, hogy lelassíthatja a máj működését, és májelégtelenség et okozhat.

Egyes országok ugyan betiltották ezt a növényt, de mindenképpen javasolt orvos tanácsát kérni, mielőtt bármilyen növényi alapú táplálék-kiegészítőt szednénk.

Túl sok A-vitamin

Az A-vitamin megtalálható a tojásban, tejben, különböző gyümölcsökben és zöldségekben, különösen a vörös, narancssárga és sárga színűekben.

Megtalálhatjuk sok táplálék-kiegészítőben is, hiszen javítja a látást, erősíti a csontokat és az immunrendszert. Azonban nagy adagokban az A-vitamin mérgező a májnak. Nem ajánlott a napi 10 000 NE (nemzetközi egység) meghaladása.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!