T. Mészáros András a napokban "Érd Megyei Jogú Város Polgármestere" fejléces papíron küldött kampánylevelet a város fiataljainak. A levél szövegéből egyértelműen kiderül, hogy kifejezetten a 18. életévüket nemrég betöltő első szavazókat célozta meg az akcióval.


A küldeményben azonban arra nincs semmilyen utalás, hogy az címzettek adatait milyen adatbázisból szerezte meg.

A 24.hu csütörtökön délután emailben kereste meg a polgármester, és arról érdeklődtünk, honnan tudta meg, hogy Érden ki azok, akik első alkalommal szavazhatnak a vasárnapi EP-választáson, és honnan szerezte meg a fiatalok postacímét.

T. Mészáros hosszú levelet küldött, amelynek nagyobbik részében fideszes múltját és elkötelezettségét ecseteli. "Én soha nem árultam el a Fidesz által képviselt értékrendet és soha nem árultam zsákbamacskát." - írta többek között. Kérdésünkre egy mondatban válaszolt:

Mint azt bizonyára Ön is tudja, a választáson induló szervezeteknek joguk és lehetőségük van arra, hogy a választási kampány időszakában a Nemzeti Választási Irodától anyagi ellenszolgáltatás fejében kikérjék a választói névjegyzékben szereplő személyek adatait.

Tény, hogy a Fidesz, és a párt jelöltjei a törvényi szabályozás alapján a kampányhoz maguknak pénzért megvásárolják a névjegyzéket, de T. Mészáros válaszából nem derül ki, hogy hozzá hogyan kerültek a személyes adatok. Érd polgármestere ugyanis nem is EP-jelölt, és mint egyszerű Fidesz-tag nem jogosult az adatok megszerzésére és felhasználására.

A választási eljárásról szóló törvény kifejezetten tiltja, hogy a jogosultak "harmadik személy részére" továbbadják a listát, a jogosulatlan, vagy a céltól eltérő használat pedig súlyos büntetést vonhat maga után. Ha hivatalos személy követi el a visszaélést, akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiróható az elkövetőre.

A 24.hu információi szerint egyébként az MSZP egyik helyi politikusa rendőrségi feljelentést is tett személyes adattal való visszaélés és hivatali visszaélés gyanújával.

A címlista megszerzése a tényleges jelölteknek sem könnyű. Két hete az MSZP-Párbeszéd listavezetője, Tóth Bertalan, aki egyben az MSZP elnöke is, a Nemzeti Választási Irodához fordult, hogy megvegye a jegyzéket. Tóth el is utalta a szokásos 149 ezer forintot, ám meglepetésre azt a választ kapta, hogy csak 3 millió 129 ezerért adják ki neki.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!