A Google, az OpenAI és a Microsoft vezetői mellett magyar tudós is aláírta a vészjósló nyilatkozatot.


Az emberiség kihalásához vezethet a mesterséges intelligencia, írja a BBC szakértők egy csoportjának figyelmeztetése alapján. A Centre for AI Safety (CAIS) nonprofit kutatóintézet honlapján közzétett rövid nyilatkozatot mások mellett a ChatGPT-t létrehozó OpenAI és a Google Deepmind vezetői is aláírták.

„A mesterséges intelligencia okozta kihalás kockázatának mérséklését globális prioritássá kell tenni más társadalmi szintű fenyegetettségek, például a világjárványok és az atomháború mellett” – olvasható a közleményben, amit több tucatnyian jegyeztek.

Többek között Sam Altman, a ChatGPT gyártó OpenAI vezérigazgatója, Demis Hassabis, a Google DeepMind vezérigazgatója és Dario Amodei, az Anthropic vezetője is támogatta a nyilatkozatot. Mellettük a mesterséges intelligencia „keresztapjaként” emlegetett Geoffrey Hinton is támogatta a felhívást. Ő volt az, aki korábban már figyelmeztetett a szuperintelligens mesterséges intelligencia kockázataira. Rajtuk kívül ugyancsak aláírta a közlemény Grimest, aki éveken át Elon Musk barátnője volt, 2020-ban pedig közös gyerekük is született.

Az aláírók között ott van Bayer József, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, akinek fő kutatási területe a politikaelmélet és a globalizáció társadalmi és politikai kérdései.

Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy az emberiséget kiirtó mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmek irreálisak. Ezzel szemben elvonják a figyelmet az olyan kérdésekről, mint például a hiányos adatok nyomán kialakuló elfogultság, amely már most is problémát jelent.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!